Vlaanderen pompt 9,1 miljard in bouw

Woningbouw krijgt de komende 3 jaar injectie van 9,1 miljard euro

Datum: 
01/03/2021

Vlaanderen gaat tot 2024 zo'n 9,1 miljard investeren in woningbouw, claimt Vlaams minister van Financiën en Wonen Diependaele.

Matthias Diependaele deed de uitspraak naar aanleiding van de eerste virtuele editie van Batibouw die momenteel loopt. 'De bouwsector is een van onze belangrijke economische levensaderen', zegt minister Diependaele die zijn portefeuille opentrekt maar meteen ook waarschuwt: 'Het is geen blanco cheque aan de sector, maar wel middelen vanuit verschillende invalshoeken, gaande van sociale woningbouw over renovatiepremies tot renteloze kredieten. Uiteindelijk komen die middelen op de een of andere manier wel de bouwsector ten goede.'

Zo gaat naar verluidt 4 miljard euro naar sociale woningbouw. De huisvestingsmaatschappijen moeten dat geld gebruiken om betaalbare en kwaliteitsvolle sociale woningen te bouwen. De Vlaamse regering voorziet ook in bijzondere sociale leningen. Gezinnen en alleenstaanden, met of zonder kinderen, en met een beperkt inkomen, kunnen een voordelig woonkrediet aanvragen om een eigen woning te kopen of te renoveren. Daarvoor is 3,9 miljard euro opzijgezet.

Daarnaast zijn er de energie- en renovatiepremies en het renteloos renovatiekrediet, die onder meer dienen om woningen energiezuiniger te maken, goed voor samen 1,2 miljard euro. Vlamingen kunnen een renteloos renovatiekrediet afsluiten bij hun bank, samen met het afsluiten van een hoofdkrediet voor het verwerven van een woning. De ontleners lossen voor de renovatielening enkel het kapitaal af; de Vlaamse overheid de rentelast. Alle details vind je terug op de website van de minister.

Gerelateerde berichten

Partners / Adverteerders