Uw dak bestand tegen volgende storm?

Plaatsingsvoorschriften dakpannen niet altijd correct opgevolgd

Datum: 
18/09/2017

Volgens insiders houden niet alle dakwerkers zich aan de voorschriften van hun leveranciers noch aan die van het WTCB. Nochtans werden deze regels opgesteld ter bescherming van zowel de consument als de installateur. Immers, deze laatste is verantwoordelijk voor de deugdelijkheid van zijn/haar werk.

De discussie is bijzonder actueel gezien we ons in dit seizoen aan herfststormen mogen verwachten. Verzekeraars zijn bekend met het fenomeen: elk jaar opnieuw worden zij geconfronteerd met schadegevallen die te wijten zijn aan de gebrekkige plaatsing van dakpannen. Daarnaast valt het ook op dat de herfststormen er de afgelopen jaren niet rustiger zijn op geworden, wel integendeel.

Valt de fabrikanten van dakbedekkingsproducten iets te verwijten? De fabrikanten van dakpannen zijn in elk geval niet in de positie om controles uit te voeren op het terrein. Maar qua ondersteuning kan hen niks of weinig worden aangewreven. Getuige daarvan de vele technische documenten, diverse online rekenmodules en andere producten/diensten die ter ondersteuning worden aangeboden.

Fabrikanten van hun kant zorgen er intussen voor dat dakpannen steeds beter tegen onze Vlaamse stormen zijn opgewassen. Maar dergelijke dakpannen zijn uiteraard pas effectief bij een correcte plaatsing.

Het is kortom aan de dakwerkers om de hand in eigen boezem te steken en te onderkennen dat er meer risico’s zijn dan enkel de schade aan het dak zelf. In veel gevallen is er ook sprake van zogeheten nevenschade en die (juridische) complicaties kunnen maar beter vermeden worden. Samengevat: het is beter voorkomen dan genezen.

Gerelateerde berichten

Partners / Adverteerders