Steeds minder Vlamingen isoleren hun spouwmuren

Aantal aangevraagde premies daalt

Datum: 
13/06/2017

Energieminister Bart Tommelein (Open Vld) trekt aan de alarmbel: Vlamingen isoleren steeds minder hun spouwmuren.

Tommelein leidt dit af uit de dalende premie-aanvragen. Dat wil helaas niet zeggen dat alle spouwmuren inmidddels zijn opgevuld, wel integendeel. Naar schatting 600.000 woningen zouden nog niet geïsoleerd zijn in de spouwmuren. Uit de communicatie van de minister blijkt helaas niet of en hoeveel woningen eventueel op een alternatieve manier zijn geïsoleerd. Spouwmuurisolatie is namelijk niet de meest efficiënte manier van isoleren. De beste isolatie wordt namelijk aan de buitenkant van de gevel aangebracht, gevolgd door de afwerkingslaag.

Tommelein geeft wel aan dat spouwmuurisolatie niet duur is en dat de werken doorgaans niet meer dan twee dagen in beslag nemen. Bovendien, zo benadrukt de minister, wordt de isolatie langs buiten ingespoten zodat de ongemakken tot een minimum worden beperkt.

De minister berekende ook dat de investering zichzelf terugbetaalt in ca. 5 jaar. Op dit ogenblik keren netbeheerders nog een premie van 6 euro per vierkante meter uit voor werken die - volgens de minister - gemiddeld tussen de 22 en 23 euro kosten per vierkante meter. Let wel, vanaf 2018 zakt de premie naar 5 euro per vierkante meter. Reken zelf je voordeel uit.

 

Gerelateerde berichten

Partners / Adverteerders