Recordaantal starters in de bouw

Bouw blijft aantrekkelijke sector voor startende bedrijven

Datum: 
08/02/2021

De bouwsector blijft een aantrekkelijke sector voor startende bedrijven, zo blijkt uit recente cijfers van Graydon.

In 2020 startten in Vlaanderen 10.356 nieuwe bouwondernemingen, een recordaantal. Dat zijn er 895 meer dan in 2019, een stijging met maar liefst 9,5% en quasi een verdubbeling ten opzichte van 2017.

“Het aantal nieuwe bouwondernemingen zit al een paar jaar in de lift, maar ook in 2020 is de ondernemersdrang groot gebleven. Dat valt alleen maar toe te juichen, wat de bouwuitdagingen voor de toekomst zijn groot”, zegt Jean-Pierre Waeytens, gedelegeerd bestuurder van Bouwunie.

“Wellicht heeft  de coronacrisis meegespeeld. Door onzekere werkomstandigheden in de private sector hebben meer mensen de stap naar zelfstandig ondernemen gezet. Sinds de afschaffing van de vestigingswet in Vlaanderen zijn er ook minder drempels om aan de slag te gaan in de bouw en vinden starters ook duidelijk beter hun weg”, vervolgt Jean-Pierre Waeytens.

Bovendien heeft de bouw een sterk groeipotentieel, meent Bouowunie. Op korte termijn zijn de orderboeken naar verluidt dan nog wel minder gevuld, een groot werkvolume biedt zich wel degelijk aan. Overheidsinvesteringen in mobiliteit en infrastructuur zijn noodzakelijk en beloofd. Bovendien staat in alle klimaatnota’s te lezen dat onze gebouwen veel energiezuiniger moeten worden en dat de renovatiegraad van onze huizen dringend omhoog moet. 

Jean-Pierre Waeytens is optimistisch: “We spreken over een geplande verdrievoudiging van het aantal renovaties. Daarmee willen we tegemoet komen aan de ambities van Europa om tegen 2050 klimaatneutraal te zijn. De plannen voor relance en herstel zetten daar ook op in. Met als gevolg dat meer mensen brood zien in de bouwsector. Er is veel werk aan de winkel, en dat inspireert mensen om een bouwbedrijf te starten.

Gerelateerde berichten

Partners / Adverteerders