Oostende krijgt zonnepanelen op zee

Belgische kust wordt testcentrum voor drijvende PV-installaties

Datum: 
22/09/2021

De Nederlandse start-up Oceans of Energy gaat een drijvende PV-installatie van 3 MW voor de Belgische kust installeren.

De installatie, die het bedrijf omschrijft als een demonstratiemodel op ware grootte, zal worden geplaatst in combinatie met een niet nader genoemd windmolenpark. Het project wordt ontwikkeld onder de paraplu van het door de EU gefinancierde European SCalable Offshore Renewable Energy Sources (EU-SCORES), dat ook de inzet omvat van een 1,2 MW golfenergie-array in Portugal.

Oceans of Energy onthulde in juli reeds de details van de eerste 18 maanden van de exploitatie van haar 50 kW offshore pilot PV-project (photovoltaic) in de Noordzee. Het is de bedoeling dat de installatie in eerste instantie wordt uitgebreid tot 1 MW, en in een later stadium tot 100 MW. De installatie maakt gebruik van standaard zonnemodules.

De CEO en oprichter van het bedrijf, Allard Van Hoeken, vertelde in december 2019 in het vakblad Pv Magazine dat zonne-energie op zee uiteindelijk goedkoper zou kunnen zijn dan offshore wind, zodra de technologie zou worden opgeschaald. Hij gelooft dat offshore PV Nederland zou kunnen helpen 50% van zijn energievraag te dekken, voornamelijk door zonne-energie in te zetten in de buurt van bestaande of geplande offshore windprojecten.

Volgens een recent rapport van DNV GL kan de Noordzee tegen 2030 ongeveer 100 MW aan drijvend zonnevermogen herbergen en ruim 500 MW tegen 2035. De LCOE van offshore PV-systemen wordt momenteel geraamd op ongeveer 354 euro/MWh, maar in de toekomst zou deze dicht in de buurt moeten liggen van die van op de grond geïnstalleerde zonneparken.

Gerelateerde berichten

Partners / Adverteerders