Nieuwe wet bescherming particulieren

Vanaf 1 september nieuwe wet bescherming particulieren tegen schuldeisers

Datum: 
23/08/2023

Vanaf 1 september ben je verplicht om laattijdige particuliere betalers eerst een gratis aanmaning toe te sturen. Vanaf dan heeft de klant 14 dagen de tijd om de betaling in orde te brengen voor je hem een tweede aanmaning met extra kosten mag toesturen. Het NSZ (Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen) maakt een Q&A op over deze nieuwe wet.

Wat houdt de extra bescherming in?

Betaalt een particuliere klant je factuur niet op tijd? Dan gelden er striktere regels voor interest in schadevergoeding. Hiermee worden consumenten extra beschermd en zijn er een aantal zaken waar je als bedrijf op moet letten. Er geldt een dubbele termijn voor de inwerkingtreding: 1 september 2023 voor alle contracten vanaf die datum en 1 december 2023 voor alle facturen op basis van contracten die reeds bestonden vóór 1 september 2023.

Waarom deze verandering?

Consumenten die een factuur niet of te laat betalen, worden beter beschermd. De Kamer zette eerder dit jaar het licht op groen voor een regeling die moet verhinderen dat mensen een onredelijke strafrente moeten betalen of te agressief benaderd worden door incassobureaus.

Wat verandert er concreet?

Wie te laat was met het betalen van een factuur kreeg tot dusver vaak extra kosten aangerekend als hij een herinneringsbrief ontving. Maar vanaf september mogen bedrijven geen kosten meer aanrekenen voor een eerste herinneringsbrief.

Klanten die zo’n brief ontvangen, krijgen 14 dagen de tijd om te betalen. Als ze dat niet doen, kan een bedrijf hen wel verwijlintresten of kosten aanrekenen. 

Dat moet vermijden dat consumenten in een negatieve schuldenspiraal terechtkomen omdat hen torenhoge verwijlintresten en invorderingskosten worden aangerekend.

Meer vragen en antwoorden over dit onderwerp vind je op de website van het NSZ.

 

Gerelateerde berichten

Partners / Adverteerders