VLOT! is bouwschool van het jaar

De winnaars van de Bouwschoolawards van Bouwunie

Datum: 
24/04/2024

VLOT! Lokeren (campus Sint Laurentius ) is als ‘Bouwschool van het Jaar’ de grote winnaar van de Bouwschoolawards. Bouwunie-topman Jean-Pierre Waeytens: “Met onze Bouwschoolawards willen we alle jongeren die bouwonderwijs volgen positief in de kijker zetten. Want ze verdienen het om in de schijnwerpers te staan. Al te vaak wordt wat meewarig naar het bouwonderwijs gekeken. Maar goede vakmannen zijn in onze sector nodig. En er is niets mis met een stiel te leren, integendeel. We hopen met onze wedstrijd nog meer jongeren warm te maken voor het bouwonderwijs”.

Omgebouwde zeecontainers

Elke secundaire school met een bouwopleiding kon met een project meedingen naar een award in één van de 4 deelcategorieën: Hout, Ruwbouw, Afwerking en Installatietechnieken. In totaal kreeg Bouwunie zo’n 50 projecten binnen. Na een eerste selectie door de Bouwunie-jury en vervolgens een publieksstemming kwamen dan de 4 winnaars uit de bus. Daaruit selecteerde Bouwunie op haar beurt Dé Bouwschool van het Jaar. En dat is dus VLOT! Lokeren (campus Sint Laurentius). Welk project diende deze school in? Leerlingen uit het 5e jaar, over meerdere richtingen heen, bouwen als vorm van eindexamen twee zeecontainers om tot noodwoning. De afwerking valt als alles goed gaat samen met de proclamatie van de leerlingen, waardoor ze zich nog meer met het project verbonden voelen. Bovendien staan de zeecontainers gewoon op de speelplaats, waardoor letterlijk heel de school erbij betrokken is. Volgens coördinator Carlo Van den Bempt van VLOT! Lokeren geeft een project van deze omvang de leerlingen veel meer motivatie. “Ze zien echt resultaat van wat ze doen. Bovendien moeten leerlingen over meerdere richtingen samenwerken. Niet alleen bevordert dat het sociale contact op school, maar het bereidt hen ook veel beter voor op de arbeidsmarkt. Onze leerlingen zijn heel fier op hun werk aan de containers, maar natuurlijk ook op hun overwinning. De award geeft hun een extra duwtje in de rug”. Net omdat het project van VLOT! Lokeren alle bouwrichtingen in de school laat samenwerken en hiermee vele leerlingen enthousiasmeert, verdient de school volgens Bouwunie de titel van ‘Dé Bouwschool van het Jaar’. De school ontvangt hiervoor een cheque van 1.000 euro. VLOT! Lokeren sleepte ook de award voor Installatietechnieken in de wacht.

De andere winnaars

Naast de prestaties van VLOT! Lokeren erkende de Bouwschoolawards ook projecten in andere categorieën, namelijk hout, ruwbouw en afwerking. Deze projecten kregen elk een cheque van 500 euro:

  • Hout: MOSA-RT uit Maaseik. 5 leerlingen bouwden een afscheidsplek bij de begraafplaats van Neeroeteren.
  • Ruwbouw: VITO uit Hoogstraten. De bouwafdeling trokken in Gooreind nieuwe scoutslokalen op van de ruwbouw tot en met de dakconstructie.
  • Afwerking: Sint Jozef uit Geel. Om de achteruitgaande instroom van leerlingen in de afdeling “schilderwerk en decoratie” tegen te gaan, ontwikkelde de school een techniekkoffer om het 6de jaar van de lagere school te laten kennismaken met het mooie van het beroep. De 2e en 3e graad ondersteunen de kinderen in hun creatie.

Bron: Bouwunie

Gerelateerde berichten

Partners / Adverteerders