Huizenprijzen gaan dalen zegt ING

Verwachte daling met 3% in de tweede jaarhelft

Datum: 
28/08/2023

De huizenprijzen zullen in de tweede helft van het jaar naar verwachting met 3% dalen, stelt ING.

De loonindexering en een toename van de leentermijnen hebben de vastgoedmarkt tot nu toe ondersteund, maar zijn onvoldoende om de stijging van de rente te compenseren. Langere verkooptijden wijzen erop dat een ommekeer in de prijzen op handen is. Aan de andere kant blijkt uit een nieuwe ING-enquête dat de helft van de Belgen denkt dat de vastgoedprijzen nooit zullen dalen in ons land. Bovendien zegt bijna een op de drie Belgen dat ze de komende 12 maanden willen investeren in het verbeteren van de energie-efficiëntie van hun woning. Enerzijds om te besparen op de energiefactuur, anderzijds om de waarde van hun woning te verhogen.

Huurprijzen licht gedaald

Volgens de laatste notarisbarometer daalden de Belgische huizenprijzen slechts licht, met 0,3% in de eerste helft van 2023 in vergelijking met het gemiddelde voor 2022. Deze daling deed zich vooral voor op de Waalse en Brusselse vastgoedmarkt, in tegenstelling tot Vlaanderen, waar de gemiddelde prijzen verder zouden zijn gestegen. Deze cijfers geven wellicht een te rooskleurig beeld van de werkelijke situatie. Naast de prijsontwikkeling speelt ook het type van de verkochte woningen een cruciale rol. Als er meer duurdere woningen worden verkocht, stijgt de gemiddelde prijs maar dat betekent niet noodzakelijk dat de prijs van ieder huis is gestegen.

Druk op prijzen neemt toe: 3% daling verwacht in de tweede helft van 2023

De scherpe stijging van de verkooptijden geeft aan dat er een ommekeer in de prijzen zit aan te komen. Er wordt ook verwacht dat een verdere lichte stijging van de rente de markt extra onder druk zal zetten. Volgens de rentebarometer van Immotheker Finotheker ligt de vaste rentevoet die momenteel op de Belgische markt wordt onderhandeld voor een lening met een looptijd van 20 jaar rond de 3,5%. Dit cijfer zou de komende maanden nog iets verder kunnen stijgen om tegen het einde van het jaar te stabiliseren. Gezien de sterke stijging van de rentevoeten gelooft Wouter Thierie dat de huizenprijzen in de tweede helft van 2023 met gemiddeld 3% zullen dalen, alvorens in 2024 voorzichtig te herstellen. 

Bron: ING

Gerelateerde berichten

Partners / Adverteerders