Digitale meter hapert nu al

Software loopt minstens 4 jaar vertraging op

Datum: 
30/04/2018

De uitrol van de digitale meter is gepland om begin volgend jaar van start te gaan maar dat wordt ongetwijfeld een valse start.

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) heeft de vervanger van de 'oude' Ferraris-meter voorgesteld en die werd meteen op kritiek onthaald. Het gaat namelijk om een basismodel dat louter de meterstanden noteert. De netbeheerders reageren via De Standaard dat er bij de start wel degelijk toepassingen kunnen gekoppeld worden aan die nieuwe meters. Die moeten het mogelijk maken om het eigen stroom- of gasverbruik te monitoren maar ook om mee in de gaten houden welke apparaten er mogelijks teveel stroom verbruiken. Zoals een oude koelkast bijvoorbeeld.

Doch op de echte meerwaarde van de digitale meter, zoals apps die het mogelijk maken de overproductie van zonne­panelen te verkopen, is het nog wachten, stelt De Standaard. Het bedrijf dat in opdracht van de vijf grootste distributienetbeheerders de software ontwikkelt, heeft al aangegeven niet tijdig klaar te kunnen zijn. Sterker nog, er is extra geld nodig om de software bedrijfsklaar te krijgen. Ter memorie: de software had al in 2016 klaar moeten zijn. Daarna werd er keer op keer een nieuwe deadline vooropgesteld; de laatste keer was dat begin van 2018 en ook die deadline wordt niet gehaald en wordt met minstens 2 jaar uitgesteld. Dat is zeer tegen de zin van SPA dat zich bij monde van Vlaams Parlementslid Rob Beenders luidop afvraagt dat het weinig zin heeft de digitale meters uit te rollen vooraleer duidelijk is wanneer de software klaar zal zijn en welke de toepassingen zijn. Volgens Beenders kun je in deze omstandigheden de meter niet verplicht maken. Tommelein staat intussen met zijn rug tegen de muur want de regering heeft geen bevoegdheid over de netbeheerders. Het ziet ernaar uit dat alle partijen opnieuw rond de tafel zullen moeten zitten. Wordt vervolgd.

Media

Gerelateerde berichten

De op maat gemaakte dakelementen combineren namelijk isolatie, kepers, onderdak én binnenafwerking in één kwalitatief bouwconcept.

Partners / Adverteerders