Confederatie Bouw niet blij met detacheringsrichtlijn

De huidige problemen zullen niet verdwijnen

Datum: 
26/10/2017

De Bouwunie is gematigd positief maar de Confederatie Bouw is minder blij met de verstrenging van de EU-detacheringsrichtlijn.

“Met het vrij verkeer van diensten beoogde Europa meer sociale en economische welvaart. Dat is deels gelukt, maar deels is het Europese project vandaag ook een bron van ongenoegen. In sommige sectoren, waaronder de bouw, zorgt het voor een scheefgetrokken concurrentie. Belgische bedrijven gaan failliet en werknemers verliezen hun job”, aldus Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw.

De Confederatie Bouw erkent de inspanningen van de Europese Commissie en steunt elk voorstel in die richting maar voorlopig gaan de voorstellen voor hen niet ver genoeg. Robert de Mûelenaere: “Het stoort ons dan ook dat het principe ‘gelijk loon voor gelijk werk’ als de oplossing voor sociale dumping wordt voorgesteld. Het is een slogan die de realiteit verdraait en een vertekenend beeld geeft. Een sociaal rechtvaardig Europa is nog niet voor morgen.”

De Confederatie Bouw meent dat de problemen niet zullen verdwijnen maar dat het minimumloon nu gewoon wordt vervangen door een normaal loon. De confederatie vraagt zich ook luidop af hoe Europa, dat er niet eens in slaagt om het minimumloon door te voeren, die bijkomende verplichtingen zal toepassen en controleren. Daarnaast blijft het verschil in loonkosten tussen de Belgische en buitenlandse bouwbedrijven een doorn in het oog van de Confederatie Bouw: "Buitenlandse bouwbedrijven betalen hun sociale zekerheidsbijdragen in het land van oorsprong en die zijn een stuk lager. Het verschil kan oplopen tot 20% en zelfs 30%. Op die manier is er nog altijd sprake van oneerlijke concurrentie."

De Confederatie Bouw benadrukt evenwel dat ze niet tegen detachering is. Maar het moet beperkt blijven tot de essentie en oorspronkelijke doelstelling. 

Meer details en duiding op de website van de Confederatie Bouw.

Gerelateerde berichten

Partners / Adverteerders