Bouwsector in slechte papieren

1 op de 5 bouwbedrijven heeft nog voor minder dan een maand werk

Datum: 
06/09/2020

Uit onderzoek van de Confederatie Bouw blijkt dat bij 56% van de bouwbedrijven de orderboeken minder dan normaal gevuld zijn. Bij 51% zijn de orderboeken minder dan 3 maanden gevuld. Dat is meer dan aan het begin van de zomer, toen orderboeken van minder dan 3 maanden voorkwamen bij 46% van de bouwbedrijven. Opvallend: bij 1 op de 5 bedrijven is de verzekerde activiteitduur van het orderboek beperkt tot minder dan 1 maand. Zij bevinden zich met andere woorden in een zeer penibele situatie.

Een ander signaal dat het verre van goed gaat met de bouw betreft de evolutie van het personeel. 38% van de bouwbedrijven is tussen nu en eind dit jaar van plan om het met minder personeel te doen. Ten opzichte van het begin van de zomer, toen 22% afdankingsplannen had, is die evolutie enorm. De orderboeken die er voor de coronacrisis waren, geraken helemaal uitgeput, maar er komen weinig tot geen nieuwe bestellingen bij. Daarnaast heeft 41% problemen om hun facturen te betalen. Dan zit er voor een pak bedrijven niets anders op dan verder te doen met minder personeel.

Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw: “Er moet nu dringend een sterke federale regering komen, liefst met een ruime meerderheid in Noord en Zuid. Die regering moet meteen een ambitieus relanceplan uittekenen waarbij de bouw de centrale motor is die ook alle andere sectoren meeneemt in haar herstel. Dat gebeurde al met succes tijdens de financiële crisis in 2009 en 2010 en heeft nu ook alle kans op slagen.”

Gerelateerde berichten

Partners / Adverteerders