Arbeider tot 5000 euro goedkoper

Parlement keurt lastenverlaging bouw goed

Datum: 
05/04/2019

Er komt een echte lastenverlaging voor ploegenarbeid; het is enkel nog wachten op de publicatie in het Belgisch Staatsblad.

Een laatste onderdeel van de wet die daarvoor moet zorgen, is op 4 april goedgekeurd in het parlement. De lastenverlaging is noodzakelijk om de bikkelharde concurrentie met de buitenlandse bedrijven aan te kunnen. Die betalen in hun land van herkomst veel lagere sociale lasten en zijn dus goedkoper.

De lastenverlaging geldt met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2018 en bedraagt 3% berekend op het brutoloon van de arbeiders die in ploegen werken op werven. Voor 2019 zal de lastenverlaging 6% bedragen en vanaf 2020 18%.

Bij een normale tewerkstelling gaat het over ongeveer 700 euro per arbeider per jaar. Dit voordeelt verdubbelt in 2019 en kan oplopen tot meer dan 5.000 euro per arbeider per jaar vanaf 2020. De bedragen zijn afhankelijk van het bruto uurloon en van het aantal werkdagen dat de arbeider in ploegverband werkt. Bouwunie vraagt deze noodzakelijk lastenverlaging al jaren en is dan ook tevreden dat deze er nu eindelijk komt.

Bron: Bouwunie

Gerelateerde berichten

Partners / Adverteerders