2 nieuwe EPC's op komst

Certificaten voor kleine niet-residentiële gebouwen en appartementscomplexen

Datum: 
13/04/2019

Twee nieuwe EPC's op komst voor kleine niet-residentiële gebouwen en voor de gemeenschappelijke delen van appartementsgebouwen.

Beide EPC’s worden opgemaakt door de energiedeskundige type A. Het EPC voor kleine niet-residentiële gebouwen is verplicht vanaf 2020 bij verkoop en verhuur. Het leunt qua methodiek aan bij de residentiële gebouwen, omdat hun gebouwschil en installaties vergelijkbare karakteristieken hebben. Het certificaat en de aanbevelingen zijn dan ook gelijkaardig. Voorbeeldgebouwen die vanaf 2020 over dit EPC zullen moeten beschikken zijn winkels, apotheken, kapsalons, notariaten, kantoren, vrije beroepen, dokters- tandartspraktijken, bed & breakfast, tearooms, cafés, restaurants, fitnessruimten, lokalen van de jeugdbeweging, zwembaden enz.

Het EPC voor de gemeenschappelijke delen van een appartementsgebouw kan opgemaakt worden vanaf 2020 en is verplicht vanaf 2022 voor gebouwen met minstens 2 wooneenheden. Het EPC van de gemeenschappelijke delen vormt de basis voor het EPC van de eenheden in het gebouw. Een goede voorbereiding van het plaatsbezoek en samenwerking met de gebouwbeheerder zijn dus belangrijk. Het EPC van de gemeenschappelijke delen geeft aanbevelingen op maat van het gebouw en kan een belangrijke tijdswinst betekenen bij de opmaak van de EPC’s van de eenheden.

Het Vlaams Energie Agentschap (VEA) doceerde de wijzigingen die deze nieuwe EPC’s met zich meebrengen aan de erkende opleidings- en vormingsinstellingen tijdens de train-de-trainer sessies van 2 en 4 april 2019. Het is nu aan de docenten om de kennis over te dragen aan de energiedeskundigen.

Raadpleeg het nieuwe inspectieprotocol geldig vanaf 2020, de link naar de leeromgeving, en de wijzigingen t.a.v. het huidige inspectieprotocol op de website voor energiedeskundige type A.

Wie zijn erkenning als energiedeskundige type A wil behouden, moet 6 uur permanente vorming volgen in de loop van 2019. De inhoud van de permanente vorming van 2019 behandelt de wijzigingen die de 2 nieuwe EPC’s met zich meebrengen. Enkel vormingen van erkende opleidingsinstellingen komen in aanmerking.

Bron: VEA

Gerelateerde berichten

Partners / Adverteerders