Zakt de btw naar 6% voor sloop en heropbouw?

Nieuw wetsvoorstel voor verlaagd btw-tarief op regeringstafel

Datum: 
08/08/2017

CD&V-parlementslid Griet Smaers wil het btw-tarief voor afbraak en heropbouw van woningen verlagen van 21 naar 6%. Dat meldt De Standaard dat eerder al aangaf dat minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) voorstander is voor een btw-verlaging in heel Vlaanderen.

Volgens de NAV is Europa die 'algemene verlaging' niet genegen; het lage btw-tarief moet namelijk gekoppeld zijn aan een zogeheten 'sociale doelstelling'. In dat kader stelt de CD&V nu drie randvoorwaarden voor:
- het moet gaan om de enige en eigen woning
- men moet er reeds 5 jaar wonen
- wie binnen de 5 jaar verhuist, betaalt alsnog 21% btw

Daarnaast is het ook niet toegestaan om een villa te bouwen; de maximale oppervlakte voor een huis wil de CD&V beperken tot een oppervlakte van 190 m2 en voor appartementen wordt een bovengrens voorzien van 100 m2. Griet Smaers laat in De Standaard verder nog noteren dat dit de bescheiden en het duurzaam bouwen/wonen zal stimuleren.

Volgens de krant zou de btw-verlaging daarnaast nog de vaak gebruikte praktijk regulariseren waarbij één muur van een oude woning gespaard wordt terwijl de rest vernieuwd wordt. In dat geval kunnen (ver)bouwers binnen het huidige kader genieten van het btw-tarief van 6 procent.

Bron: De Standaard

Gerelateerde berichten

Partners / Adverteerders