'klasse A' gevelbekleding voor appartementsgebouwen

Enkel voor nieuwe gebouwen vanaf 36 meter hoogte

Datum: 
09/08/2017

De brand in de Londense Grenfell Tower indachtig, wil FOD Binnenlandse Zaken strengere normen inzake brandveiligheid invoeren. In het vizier: appartementsgebouwen vanaf een hoogte van 36 meter. Deze zouden voortaan moeten bekleed worden met zogeheten 'klasse A' bekleding, lees: onbrandbaar materiaal.

Bevoegd minister Jan Jambon (N-VA) bevestigt dat de regelgeving in ons land reeds streng is maar hij ziet nog ruimte om de normen verder aan te scherpen. Binnen de FOD Binnenlandse Zaken wordt volgens De Standaard al langer nagedacht over bijkomende regels. Volgens de krant hebben de meeste brandweerkorpsen in ons land ladderwagens met een bereik van 33 meter; daarboven wordt blussen moeilijk.

De maatregel is nog geen feit maar geniet nu al de brede steun van de sector, te weten: brandweer, architecten, fabrikanten van bouwmaterialen, ingenieurs, enzovoorts. 'De nieuwe norm zou gelden voor de volledige bekleding van een gevel, dus zowel voor het isolatiemateriaal als voor de afwerking', verduidelijkt Jan De Saedeleer, directeur ad interim van de Directie Brandveiligheid in De Tijd.

Gerelateerde berichten

Partners / Adverteerders