Eigenaars zonnepanelen opnieuw gebruuskeerd

Gezinnen met zonnepanelen en digitale meter betalen dubbele netkosten

Datum: 
19/03/2021

De redactie van VRT ontdekte dat duizenden gezinnen met zonnepanelen en digitale meter een onaangename verrassing wacht.

Volgens de redactie krijgen zij op hun tussentijdse dactuur de netkosten twee keer aangerekend. Het zou daarbij voornamelijk gaan over klanten van wie het facturatiejaar voor hun elektriciteit in het najaar start. De extra kosten zouden in de honderden euro's oplopen.

De redenering is als volgt, schrijft De Tijd vandaag: 'De digitale teller draait vanaf 1 maart niet meer terug op momenten dat zonnepanelen stroom produceren. Eind februari nam Fluvius alle digitale meterstanden op. Op basis daarvan maken stroomleveranciers een tussentijdse afrekening op, als afsluiter van het oude systeem. Voor wie normaal de eindafrekening in het najaar krijgt, is dat een grote tegenvaller. Die mensen rekenen op hun zonnepanelen in de lente en de zomer om het grotere verbruik tijdens de herfst en winter te compenseren en uiteindelijk op een stroomverbruik van ongeveer nul uit te komen. Eind februari staat de teller door het hoge winterverbruik en de lage eigen productie ver boven nul. Daarop wordt nu afgerekend.'

Zowel Vlaams minister van Energie en de VREG zoeken naar een oplossing. Wordt vervolgd.

Gerelateerde berichten

Partners / Adverteerders