Daken (ver)bouwen zonder vakkennis straks mogelijk

Beroepsbekwaamheden voor 11 bouwberoepen vervallen op 1 januari 2019

Datum: 
29/08/2018

De klok tikt: binnen 3 maanden vallen de vereiste beroepsbekwaamheden voor 11 bouwberoepen definitief weg.

Het nieuws kwam er in volle zomer maar zindert nog na. Vooral omdat het kabaal van de tegenstanders schijnbaar in dovemansoren valt bij het Federaal Planbureau. Daar ziet men - onder druk van Europa - enkel voordelen, maar talloze partijen zien dat anders. De Confederatie Bouw voorspelt alvast meer faillisementen én een hoop extra sores voor de (ver)bouwer.

Dit zijn de 11 bouwberoepen
De gereglementeerde bouwberoepen waarvoor vanaf 1 januari volgend jaar geen beroepsbekwaamheden meer moeten bewezen worden, zijn deze: installateur-frigorist; ruwbouwactiviteiten; stukadoor-, cementeer- en dekvloeractiviteiten; tegel-, marmer- en natuursteenactiviteiten; dakwerkers- en waterdichtingsactiviteiten; plaatsen/herstellen van schrijnwerk/glazenmaker; algemeen schrijnwerk; eindafwerkingsactiviteiten; installatieactiviteiten voor centrale verwarming, klimaatregeling, gas en sanitair; elektrotechnische activiteiten; algemene aannemingsactiviteiten.

Volgens een studie van het Federaal Planbureau biedt de liberalisering van de genoemde beroepen heel wat economische voordelen waaronder een stimulans voor de oprichting van nieuwe bedrijven. De redenering die hierachter schuilt, klinkt min of meer als volgt: waarom aan Vlaamse ondernemers strengere voorwaarden opleggen dan aan de buitenlandse concurrentie? Allemaal heel nobel, maar de sector laat toch een geheel ander geluid horen. “Om in de bouwsector actief te zijn, heb je de juiste beroepskwalificaties nodig. Als nieuwkomers niet de vereiste beroepskennis hebben, brengt dat grote risico’s met zich mee. Voor de aannemer maar zeker voor de (ver)bouwer”, aldus de Confederatie Bouw. 

Ook Bouwunie is ontevreden en vraagt aan de regering om zwaar in te zetten op sensibilisering en opleiding. Volgens Bouwunie geeft het Planbureau een compleet verkeerd signaal. Bouwunie geeft toe dat er een bepaalde discriminatie wordt weggewerkt maar met de integrale afschaffing van de vestigingsregelgeving worden ook alle positieve elementen in één ruk van tafel geveegd. Immers, die regelgeving moe(s)t consumenten beschermen tegen charlatans aldus een officieel communiqué. Lees de uitgebreide argumentering van Bouwunie hier.

Gerelateerde berichten

Partners / Adverteerders