Bouw kreunt maar blijft overeind

Torenhoge prijsstijgingen belemmeren groei Limburgse bouwsector

Datum: 
05/08/2022

Een gebrek aan geschikte arbeidskrachten, ontspoorde loonkosten en torenhoge grondstoffenprijzen zetten een rem op de groei. Dat blijkt uit de jaarlijkse Bouwenquête van Voka – Kamer van Koophandel Limburg en Confederatie Bouw Limburg. Hoewel 36% van de Limburgse bouwbedrijven een gevuld orderboekje heeft voor meer dan zes maanden blijven onze bouwfirma’s niet ongevoelig voor de wereldwijde prijsstijgingen.“53 procent van de bouwbedrijven heeft zijn investeringsplannen uitgesteld tot na 2023, 44% heeft zelfs geen investeringsplannen meer”, zeggen Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Limburg, en Chris Slaets, gedelegeerd bestuurder - directeur van Confederatie Bouw Limburg. “Onze bouwondernemingen ondernemen zelf actie om de spanningen op de materiaalmarkten te beperken, maar zonder structurele maatregelen en hervormingen blijven ze tegen de wind varen.”

De bouwsector blijft een van de absolute sterkhouders van onze Limburgse economie. Daarom voeren Voka – Kamer van Koophandel Limburg en Confederatie Bouw Limburg naar aanleiding van het bouwverlof hun Bouwenquête uit, dit jaar al voor de 14de keer. Uit de maandelijkse conjunctuurbarometer van Voka – KvK Limburg blijkt echter dat de bouwsector stagneert. Het aantal vergunningen daalt, hoofdzakelijk in de residentiële nieuwbouw. Bij de residentiële renovatie en niet-residentiële nieuwbouw is de krimp beperkt, maar de dalingen worden gecompenseerd door een stijging in de niet-residentiële renovaties. ​ Deze tendens lijkt zich verder door te zetten de komende maanden. ​

Over het algemeen blijven de orderboekjes goed gevuld. 36% van de bouwbedrijven heeft een gevulde orderportefeuille voor meer dan zes maanden. Daartegenover kampen onze bouwbedrijven wel met de gevolgen van de wereldwijde grondstoffenproblematiek. Zo ervaart 74% van de ondernemingen een tekort van grondstoffen, 83% stelt vertragingen vast bij de levering en 96% merkt prijsstijgingen op bij de aankoop.

Chris Slaets, gedelegeerd bestuurder - directeur Confederatie Bouw Limburg: “We stellen vast dat de bouwsector overeind blijft en dat de orderboekjes na het bouwverlof en voor 2023 goed gevuld geraken. 47% van de bouwbedrijven verwacht gevulde orderportefeuilles voor het eerste kwartaal van 2023. De globale grondstofprijzen – staal (+60%), polyurethaan (+57%), kunststof (+55%) - vreten echter aan de winsten van onze bouwbedrijven met verwachte omzetdalingen tot gevolg." 

Bron: Voka Limburg

Gerelateerde berichten

Partners / Adverteerders