H. Teirlinckgebouw in klei gebakken
Bijzonder patroon: drie horizontale bakstenen naast drie verticale
26 maanden na de eerstesteenlegging is het Herman Teirlinckgebouw, het nieuwe kantoorgebouw van de Vlaamse overheid, een feit. Naar eigen zeggen is dit het grootste passieve kantorencomplex van België.
Opvallende keuze van de architect: baksteen. Volgens een interview met het Brusselse webzine BRUZZ kiest architect Willem Jan Neutelings bewust voor stevige materialen, zoals baksteen. Een stenen gebouw oogt volgens hem krachtiger en zwaarder maar door verticale bakstenen met horizontale te combineren, doet het gebouw minder groot en massief aan.
Het Herman Teirlinckgebouw bevindt zich langs het kanaal op de site van Thurn & Taxis, één van de nieuwste grootschalige ontwikkelingslocaties in het hart van Brussel.
Er is bewust gekozen voor een duurzame laagbouw van slechts zes lagen met grote horizontale vloerpartijen op mensenmaat.
Het kantorencomplex is georganiseerd rond een binnenstraat in de lengteas van het gebouw. Alle publieke functies, zoals het restaurant, ontvangstruimtes, auditoria, expositieruimte en vergadercentra hebben een adres aan deze openbare binnenstraat met twee publieke tuinen en geïntegreerde kunstwerken. Op de hogere verdiepingen bevinden zich twee grote groene serres met aanpalend de kantoorvloeren.
Het Herman Teirlinckgebouw is als nieuwbouw van circa 46.000 m2 netto oppervlakte het grootste passieve kantorencomplex van België. Het behaalt 4 sterren op vlak van duurzaamheid volgens het Handboek ‘ waardering van kantoorgebouwen’ van de Vlaamse overheid - de hoogst haalbare score. Concreet: E-peil 31 door passieve koeling en verwarming. Door de plaatsing van zonnepanelen zal dit E-peil nog zakken tot E23.
Duurzaamheid omvat ook het comfort voor de gebruiker. In het hele gebouw heerst een aangenaam binnenklimaat, geregeld via een centraal systeem. Ook de bediening van de buitenzonwering gebeurt automatisch. Vier binnentuinen vormen de groene longen van het gebouw.
Bron: de Vlaamse overheid