Bouwvakkers weigeren nog overuren te draaien

Althans volgens de Confederatie Bouw; kabinet-De Block minimaliseert

Datum: 
26/09/2018

Het onbelast bijverdienen eist zijn tol volgens de Confederatie Bouw: bouwvakkers weigeren overuren te draaien.

De Confederatie Bouw zag de bui al hangen toen vanaf 15 juli 2018 werknemers die minstens 4/5de werken, gepensioneerden en zelfstandigen tot 500 euro per maand konden bijverdienen, onbelast nog wel. Het probleem dat zich nu stelt, aldus de confederatie, is dat sommige bouwbedrijven nu al merken dat hun werknemers niet langer bereid zijn om overuren te presteren tijdens de week of in het weekend. De reden hiervoor is evident: het is voor hen voordeliger om elders bij een particulier onbelast bij te klussen.

Het onbelast bijverdienen kende volgens de confederatie de eerste maand al behoorlijk wat succes. Het baseert zich daarbij op cijfers van het kabinet De Block. Volgens federaal minister voor Sociale Zaken Maggie De Block zouden op één maand tijd (15 juli – 15 augustus 2018) ruim 500 mensen al een beroep hebben gedaan op die regeling.

Oneerlijke concurentie én veiligheid in het gedrang
Dat zorgt niet alleen voor oneerlijke concurrentie ten opzichte van bouwbedrijven, de confederatie heeft ook fundamentele bedenkingen bij het veiligheidsaspect van deze regeling. Wie bijklust, heeft immers niet dikwijls alle vaardigheden in huis om alle mogelijke bouwklussen tot een goed einde te brengen. Wie gaat trouwens de werken controleren? Het pleidooi van de Confederatie Bouw is bijgevolg duidelijk: alle mogelijke bouwklussen horen niet thuis in de regeling die onbelast bijverdienen mogelijk maakt.

Magie De Block reageerde intussen al kort via HLN: 'Het gaat om kleine en occasionele klussen. Bovendien voorkomt het plafond van 500 euro per maand en het reclameverbod voor mensen die bijklussen dat er sprake is van oneerlijke concurrentie. Qua overuren zien wij geen indicaties dat die zouden dalen.'

Gerelateerde berichten

Partners / Adverteerders