Wordt bouwen in 2021 10% duurder?

Strengere normen drijven de kosten fors omhoog

Datum: 
19/11/2019

De kostprijs van een bouwproject zal door de strengere isolatienormen toenemen met vijf tot tien procent.

Althans dat staat vandaag te lezen in Het Nieuwsblad. De krant refereert concreet naar het veel strengere S-peil dat in 2021 van kracht gaat en citeert daarbij onder meer Jean-Pierre Waeytens van Bouwunie: “De normen zijn overdreven streng en jagen bouwers nodeloos op kosten. Het gaat om de mate waarin je huis geïsoleerd is: hoeveel energie er nodig is om de binnentemperatuur op peil te houden”.

De krant herhaalt dat het peil zakt van 31 naar 28 en dat overtreders een boete kunnen krijgen. Volgens Waeytens is het onvermijdelijk dat bouwen duurder wordt. Waeytens baseert zich daarbij op een rondvraag bij aannemers en zien een reële stijging van vijf tot tien procent op het ganse bouwproject.

Bij een eerdere peiling - begin dit jaar - liet Bouwunie optekenen dat ruim 65% van de woningbouwers problemen voorziet zowel op technisch vlak maar zeker ook naar betaalbaarheid toe. Bouwunie stuurde toen reeds aan op een grondige (her)evaluatie. Hierbij moet volgens hen nagegaan worden of de extra regels wel haalbaar en vooral betaalbaar zijn. Weegt de winst voor de energiezuinigheid en de energie-efficiëntie van de woning nog op tegenover de extra bouwkost? Een evaluatie kan ook pas als er al voldoende nieuwbouwwoningen zijn waarvoor een EPB- aangifte is ingediend.

Waar staat die S alweer voor?
Het ’S-Peil’ of 'schilpeil' drukt de energie-efficiëntie van de gebouwschil uit. Het vat alle energetische kwaliteiten van de schil (zowel de winsten als de verliezen) samen tot één getal. Het zegt hoe goed de schil bestand is tegen koude winterdagen, maar ook of er genoeg zonnewering is op hete zomerdagen en of de woning een efficiënte vorm heeft. Het S-peil geldt per wooneenheid, dus voor een appartement en niet voor een appartementsgebouw. Kortom, het is complexe materie. Wie meer wil weten en de zaken op de voet wil volgen, kan op energiesparen.be - de officiële website van de Vlaamse overheid - terecht.

 

Gerelateerde berichten

Partners / Adverteerders

Wordt bouwen in 2021 10% duurder? | Coverr | Dak & Gevel Magazine

Error

The website encountered an unexpected error. Please try again later.