Wereldprimeur in Eindhoven: 3D-geprinte woningen in beton

Eerste huurder krijgt begin 2019 de sleutels

Datum: 
30/05/2018

De gemeente Eindhoven realiseert samen met TU Eindhoven het eerste bewoonbare huis dat rechtstreeks uit de printer rolt.

De woning wordt de eerste van vijf woningen van 3D-geprint beton, die de komende jaren neergezet worden in de Eindhovense nieuwbouwwijk Meerhoven. De huizen van het project, met de naam Project Milestone, worden na elkaar gerealiseerd, terwijl onderzoek naar de techniek in ontwikkeling blijft.

Project Milestone kan volgens de Technische Universiteit met recht om vele redenen als mijlpaal worden gezien. Niet alleen vanuit het oogpunt van de technologie en de bouwers, maar ook vanuit het ontwerp, de gemeente, de toekomstige bewoner en de verhuurder. Als de eerste bewoner begin 2019 de sleutel krijgt, staat er een thuis dat aan alle comfortwensen tegemoet komt. Duurzaam gemaakt en energiezuinig, maar ook een behaaglijk, licht en stil huis.

Finaal zal het project vijf huizen tellen, waarbij zowel de technologie van het printen als het ontwerp van de woning steeds complexer zal worden. Wordt de gelijkvloerse eerste woning nog off-site geprint, de twee verdiepingen tellende vijfde woning zal geheel on-site worden vervaardigd.

Voor de samenwerkende partners - Van Wijnen, Vesteda, Saint Gobain-Weber Beamix en Witteveen+Bos - is Milestone echter nadrukkelijk geen experiment. Zij zien de ontwikkeling als een omvangrijke innovatie die disruptief kan zijn voor de (woning)bouwsector. Beton is immers het meest gebruikte bouwmateriaal ter wereld. Het ontwerp staat niet alleen als een huis, het futuristisch design is er eveneens in geslaagd om tijdloos te zijn.

Het ontwerp vloeit voort uit de typische mogelijkheden van de nieuwe techniek. De 3D-printtechniek geeft namelijk vormvrijheid, waar traditioneel beton heel rigide is qua vorm. Die vormvrijheid is hier gebruikt om een ontwerp te maken waarmee de woningen als 'zwerfkeien' natuurlijk opgaan in hun bosrijke omgeving. De woningen komen te staan in Bosrijk, in de wijk Meerhoven. Bosrijk wordt ontwikkeld als ‘beeldentuin’, met hoogwaardige, ambitieuze architectuurprojecten geplaatst als sculpturen in een landschapsomgeving.

Bron: 3DprintedHouse

Media

Gerelateerde berichten

Partners / Adverteerders