Vlaamse regering remt bouw af

Woningschaarste bedreigt pensioenpijler modale Vlaming

Datum: 
23/05/2018

De Vlaamse regering focust overwegend op het afremmen van bebouwing en neutraliseren van percelen op ongelegen locaties. 

Tegelijkertijd kunnen er niet tijdig afdoende kwaliteitsvolle verdichtings- en stadsvernieuwingsprojecten verwezenlijkt worden, stelt de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB). Volgens de VCB zal een stagnerend woonaanbod – ongeacht de ligging – op zijn beurt leiden tot schaarste. Met stijgende prijzen voor de gezinnen als gevolg. Vlaanderen zal immers honderdduizenden gezinnen extra tellen tegen 2050. Vandaag is voor heel wat 65-plussers een eigen woning de beste verzekering tegen verarming. De regering lijkt nu het verwerven van die pensioenpijler te bemoeilijken.

Pascal De Decker, prof. Stad en Wonen KU Leuven, in HUMO: “Er is in de steden al meer aanbod en ik hoor alleen maar geklaag over te dure woningen. Als we massaal bouwgronden gaan schrappen, wordt wonen duurder. Dat is een economische wetmatigheid. De overheid kan wonen wel betaalbaar houden via belastingcorrecties en subsidies”.

Een plotse slinkende voorraad zal het moeilijker en steeds duurder maken voor gezinnen om een woning te verwerven, weet de VCB. Ook zullen er op korte termijn te weinig alternatieven voorhanden zijn, aangezien stadsvernieuwings- en verdichtingsprojecten gemiddeld 12 jaar in beslag kunnen nemen.

Het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen en zijn timing dienen dan ook gedegen voorbereid te worden opdat het afremmen van bebouwing afgestemd wordt op de doorlooptijd van kwaliteitsvolle verdichtingsprojecten die gezinnen kunnen huisvesten. Daarnaast dreigen de ruimtelijke plannen stilaan onbetaalbaar te worden. Niet het minst voor lokale overheden. Enerzijds zullen de vele schadevergoedingen voor de eigenaars van ‘ongelegen’ percelen aanzienlijke investeringen vergen; anderzijds zal het waarborgen van de betaalbaarheid van wonen in een tijd van schaarste heel wat overheidssteun nopen.

Uit de studies van de Antwerpse academici Ive Marx en Sarah Kuypers blijkt dat voor heel wat 65-plussers het al dan niet hebben van een eigen woning, bepalend is voor verarming . Als je enkel naar het inkomen kijkt, is iets meer dan 14% van de 65-plussers arm. Kijk je zowel naar het inkomen als naar het vermogen, dan spreken we over 1,4%.

Beide academici hebben de parameters van kwetsbare gezinnen in Vlaanderen in kaart gebracht. Daaruit blijkt dat meer dan 99% van deze gezinnen geen eigen woning bezit en genoodzaakt is te huren. De correlatie tussen sociale zekerheid en de baksteen in de maag blijkt niet uit de lucht gegrepen, besluit de confederatie.

Bron: Vlaamse Confederatie Bouw

Gerelateerde berichten

Partners / Adverteerders