Telewerken verandert vanaf 9 juni

Meer duidelijkheid over de 'terugkeermomenten'

Datum: 
10/05/2021

Vanaf 9 juni zullen zogeheten 'terugkeermomenten' voor telewerkers mogelijk zijn, maar wat betekent dat precies?

Het doel van deze maatregel is voornamelijk het psychosociaal welzijn van de werknemers te bevorderen. De sociale partners van de Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk en van de Nationale Arbeidsraad ontwierpen een kader waarbinnen de terugkeermomenten kunnen georganiseerd worden.
Indien de cijfers gunstig blijven evolueren, zal het telewerk vanaf 1 juli niet langer een verplichtend karakter hebben, maar wel nog steeds ‘sterk aanbevolen’ blijven. 

Belangrijkste krachtlijnen terugkeerbeleid

  • Het aantal aanwezigen is steeds beperkt en wordt gespreid over verschillende dagen
  • Maximaal 20 procent van het personeel mag tegelijk aanwezig zijn
  • Bij kmo's met minder dan tien personeelsleden mogen maximaal vijf werknemers aanwezig zijn
  • De werknemer kan niet worden verplicht om deel te nemen aan terugkeermomenten
  • De werkgever gaat na of de nodige preventiemaatregelen die hij heeft genomen doeltreffend zijn om de terugkeermomenten veilig te laten verlopen

In deze verklaring (PDF, 151.18 KB) benadrukken de sociale partners dat het verplicht telewerk nog steeds een effectieve en efficiënte maatregel is om het risico op verspreiding van het virus op de werkvloer te verminderen. Niettemin menen ze dat, zodra de besmettingscijfers en de ziekenhuisopnames voldoende zijn gedaald en de vaccinatiegraad voldoende is toegenomen, een beperkte uitzondering op deze telewerkverplichting zou kunnen worden voorzien (door de bevoegde overheden) door terugkeermomenten mogelijk te maken voor werknemers die aan het verplicht telewerk zijn onderworpen en dit onder de strikte voorwaarden die in de verklaring worden opgesomd. De sociale partners vragen dat de bevoegde overheden rekening houden met deze verklaring wanneer ze zouden beslissen dergelijke terugkeermomenten toe te laten.

Gerelateerde berichten

De Koramic Tradiva wordt wel eens omschreven als ‘de dakpan die altijd past’. Letterlijk omwille van haar variabele kop- en zijsluiting, waardoor ze zowel in de lengte als in de breedte vlot aanpasbaar is.

Partners / Adverteerders