Subsidies zonnepanelen 2.0

Van afschaffing naar slimme herinvoering

Datum: 
05/06/2020

Circa 5 jaar geleden liep het fout met de subsidiëring van zonnepanelen, maar kijk de premie is weer helemaal terug.

Iedereen herinnert zich de groenestroomcertificaten nog, de heisa errond en vervolgens de afschaffing. Voor vele particulieren was de aanschaf van zonnepanelen plots minder aanlokkelijk. Daar brengt Vlaams minister van Energie Zuhal Demor nu verandering in. Wie vanaf 1 januari 2021 zonnepanelen plaatst, kan tot 1.500 euro steun krijgen.

Demir laat in De Tijd noteren dat 'de meeste zonnepanelen vandaag in minder dan 10 jaar zijn terugverdiend en dat wil ik zo houden'. De steun is volgens de krant afhankelijk van de opbrengst van de installatie. De premie bedraagt 300 euro per geïnstalleerde kilowattpiek voor de eerste 4 kilowattpiek en 150 euro per kilowattpiek voor de schijf tussen 4 en 6 kilowattpiek. Omgerekend is de premie geplafonneerd tot 6 kilowatt, in centen betekent dat een steun van 1500 euro.

De kleine lettertjes
De premie is enkel van toepassing op bestaande woningen en zakt ook jaar na jaar omdat de installatiekosten dezelfde trend volgen aldus nog Demir. De minister wil ook de uitrolperiode van de digitale meters terugschroeven van 15 naar 10 jaar. Volgens Demir moet tegen eind 2024 ruim 80% van de Vlaamse gezinnen kunnen profiteren van de digitale meter.

 

 

Gerelateerde berichten

Utherm biedt het meest uitgebreide assortiment isolatieplaten om hellende en platte daken, vloeren en muren optimaal te isoleren.

Partners / Adverteerders