Sector schreeuwt om vakmannen

Dringend gezocht: schrijnwerkers, gevelspecialisten, interieurbouwers, enz.

Datum: 
17/02/2020

De vraag om vakmannen neemt niet af, wel integendeel: de sector heeft nood aan een verse instroom van geschoolde jongeren.

Het fenomeen is niet eigen aan de Belgische markt, ook in Scandinavië, Polen en onze buurlanden Duitsland en Polen is men naarstig op zoek naar werkkrachten. Bouwunie spreekt in eerste instantie van goed nieuws want 92% van de schrijnwerkers en interieurbouwers heeft momenteel voldoende of zelfs teveel werk. 4 op 10 laat via een recente bevraging van de vakvereniging weten dat hun orderboekje nog beter gevuld is dan vorig jaar.

De zaken gaan goed, maar ...
De keerzijde van de medaille is dat niet alle klanten kunnen geholpen worden omdat de sector op zoek is naar extra werkkrachten die momenteel onvindbaar blijken. Sectorvoorzitter Pol Clement van Bouwunie: “Onze sector heeft nood aan instroom van geschoolde jongeren. We zijn bezorgd over de voorstellen die nu circuleren betreffende de nieuwe eindtermen. Technische profielen moeten gekoesterd worden. Ook duaal leren dient fiks te worden uitgebreid. We zijn een sterk geautomatiseerde sector; in onze ateliers kunnen de leerlingen leren werken met de nieuwe machines. 85% van de schrijnwerkbedrijven investeert in een modern, grotendeels geautomatiseerd machinepark. Hierdoor kunnen ze hun productie verfijnen en versnellen. Maar hiermee het gebrek aan vaklui helemaal compenseren, gaat niet."

Ook in de gevelsector is de vraag naar vaklui hoger dan het aanbod. Bijkomend probleem: de oneerlijke concurrentie die wordt ingegeven door sociale dumping. Bouwunie herhaalt de vraag om bouwactiviteiten uit de bijkluswet te halen omwille van de oneerlijke concurrentie. Ter herhaling: iedereen kan op die manier jaarlijks tot 6.000 euro bijverdienen, zonder dat hij of zij moet voldoen aan de verplichtingen waaraan een reguliere aannemer wél moet beantwoorden.

Zijn freelancers de oplossing?
Een jaar geleden brak Bouwunie reeds een lans voor 'de freelancer' en anno 2020 klinkt de roep luider dan ooit want als tegen 2050 elke woning gerenoveerd moet zijn, zullen we er niet komen als we de huidige gang van zaken aanhouden, stelt Bouwunie naar aanleiding van de noodkreet die Steunpunt Wonen vorige maand wereldkundig maakte. Lees er in dit verband dit artikel nog eens rustig op na.

Gerelateerde berichten

Partners / Adverteerders