School gebruikt dakelementen als wand

Creatief met dakelementen: basisschool gebruikt ze als wandplaten

Datum: 
19/07/2021

De turnlessen in basisschool De Verrekijker in Rumbeke krijgen een serieuze upgrade dankzij Unilin's dakelementen.

Scholengroep Arkorum vroeg architectenbureau Delafontaine om een nieuwe polyvalente zaal te ontwerpen voor De Verrekijker. Een behoorlijke uitdaging aangezien De Verrekijker in verstedelijkt gebied ligt. “De beste oplossing was dus om in de hoogte te bouwen”, vertelt architect Pascal Herman.

Op het gelijkvloers komt de nieuwe refter, de eerste verdieping wordt een sporthal. Bovendien krijgt de sporthal een ingang langs de straatkant zodat die na schooltijd ook door verenigingen kan worden gebruikt. Een grote meerwaarde voor de gemeenschap! 

Geen 'gewone' betonnen constructie
Door de verschillende etages waren er heel wat aandachtspunten voor de gevelopbouw. Architect Pascal Herman: “We gingen op zoek naar materiaal met een licht gewicht, dat goed isoleert en akoestisch comfort biedt, dat tegelijk brandveilig is én er ook goed uitziet.” Architectenbureau Delafontaine ziet het als uitdaging om voor elk project op zoek te gaan naar vernieuwing; een gewone betonnen sporthal zou het bij voorbaat niet worden.

Het architectenbureau vond de ideale oplossing in Usystem van Unilin Insulation. “Akoestiek en esthetiek in één product is de perfecte match. Bovendien hielp het technische team van Unilin Insulation ons vanaf het begin met het onderzoeken van de verankering, draagstructuur, detaillering, … om tot correcte plannen te komen”, aldus Pascal Herman.

Mix & match met Usystem
In het project werden 3 types Usystem gebruikt. Usystem Roof DS FR30 en FR60 zorgen er mee voor dat de sporthal de strenge normen voor brandveiligheid in scholen haalt. Bovendien zijn deze elementen balvast, ideaal voor minder trefzekere spelers.

Daarnaast werd Usystem Roof DS Acoustic gebruikt om de akoestiek op peil te houden. De akoestische elementen zijn geperforeerd en hebben een binnenafwerking in Poolse den. Om alle elementen te integreren in één mooi geheel, kregen ook de brandwerende panelen een afwerking met ondiep geperforeerde Poolse den. Het charmante hout geeft de turnzaal zijn authentieke look!

Vlotte plaatsing
Doordat de Usystem panelen als compleet geheel op de werf worden geleverd, kan de plaatsing efficiënt gebeuren. Werfleider Harold Hemelaere van Alheembouw vertelt: “In anderhalve week zijn al heel wat panelen bevestigd op de staalconstructie. Het grote voordeel is natuurlijk dat ook de binnenafwerking er meteen is.” Voor de plaatsing van Usystem werkte Alheemhouw samen met Domus Wood. “Deze onderaannemer kent de producten van Unilin Insulation door en door, wat de snelheid van werken alleen maar bevorderde!”

Media

Gerelateerde berichten

Partners / Adverteerders