Is renovatieverplichting haalbaar?

Bouwunie ziet geen alternatieven

Datum: 
02/11/2021

Om de klimaatdoelstelling te behalen is er nood aan een individuele renovatieverplichting na aankoop van een woning. Dat is één van de voorstellen die de SERV, het sociaal overlegorgaan waar werkgevers en vakbonden in samenzitten, vorige week lanceerde. 

Dat deze maatregel er ooit komt, staat in de sterren geschreven, meent Bouwunie. De verplichting geldt vanaf volgend jaar trouwens al voor niet-residentiële gebouwen. Nog teveel woningen zijn slecht geïsoleerd. De ambitie is om tegen 2050 tot 100.000 woningen per jaar grondig te renoveren. Dat betekent dat de renovatiegraad moet verdrievoudigen. Dat halen we niet door alleen te sensibiliseren.

Een verplichting dringt zich dus op. Een haalbare timing, slimme voorschriften en voldoende financiële ondersteuning vanuit de overheden zijn cruciaal om dit verhaal te doen slagen.

Wie een huis koopt, doet wellicht de grootste investering van zijn leven. Een bijkomende renovatie weegt op het budget. De verleiding om half werk te leveren of samen te werken met goedkope, niet-reguliere aannemers is dan groot.

Cruciaal is om goed af te lijnen wat de genoemde ‘cruciale renovatie-ingrepen’ zijn en een voldoende lange termijn te bieden om de werken uit te voeren. Een renovatie moet een garantie zijn voor de toekomst. Zogenaamde ‘lock-ins’, waarbij  bepaalde ingrepen latere maatregelen in de weg staan, zijn te vermijden. Het is daarom verstandiger om de te behalen voorschriften te koppelen aan een EPC-score in plaats van aan specifieke maatregelen. Zo kunnen verbouwers, samen met hun architect en aannemer, zelf kiezen wat de meest haalbare en efficiënte investering is.

Een woning renoveren zodat ze voldoet aan de energienormen verhoogt de waarde van het pand, biedt meer comfort en zorgt voor een lagere energiefactuur. Maar een huis kopen en renoveren kost geld. Zonder extra ondersteuning is een renovatieverplichting onhaalbaar. Bouwunie pleit al langer voor een belastingvermindering voor wie (ver)bouwt. Daarnaast is het slim om ook te focussen op vernieuwbouw en dus het verlaagd btw-tarief van 6 procent voor sloop en heropbouw te verlengen.

Tenslotte: wie gaat al deze werken uitvoeren? De bouw smeekt om gekwalificeerd personeel. Er is dringend nood aan meer instroom en arbeidsflexibiliteit.  Zonder vakmensen geen verbouwingen. Het verhogen van de renovatiegraad gaat arm in arm met een slim arbeidsmarktbeleid. Dat wordt dé uitdaging voor de volgende jaren, stelt Bouwunie.

Bron: Bouwunie

Gerelateerde berichten

De Koramic Tradiva wordt wel eens omschreven als ‘de dakpan die altijd past’. Letterlijk omwille van haar variabele kop- en zijsluiting, waardoor ze zowel in de lengte als in de breedte vlot aanpasbaar is.

Partners / Adverteerders