Renovatiepremies: een doolhof?

N-VA wil kluwen herleiden tot één aanvraag

Datum: 
05/12/2017

Wie verbouwt en op een premie aast, wordt al snel ontmoedigd door de complexiteit van ons premiestelsel. Dat kan beter zegt N-VA.

Het is Vlaams parlementslid Jelle Engelbosh (N-VA) die in het Vlaams Parlement een voorstel indiende dat het kluwen van de huidige energie- en renovatiepremies drastisch moet vereenvoudigen. Volgens Engelbosch moet het (op termijn) mogelijk zijn om slechts één premieaanvraag te doen zonder daarbij dus te hoeven rekening houden met de verschillende voorwaarden die specifiek zijn per type premie.

Jelle Engelbosch in De Morgen: "In dit premiestelsel vindt een kat haar jongen niet terug. Het is niet alleen erg verwarrend voor de aanvrager, de aparte administratie per premie kost ook nog eens handenvol geld."

In het voorstel worden in eerste instantie de verschillen tussen de huidige renovatiepremie en de verbeterings- en aanpassingspremie weggewerkt. Daartoe worden de voorwaarden beter op elkaar afgestemd. Pas in een latere fase worden de premies zelf geharmoniseerd. N-VA wil trouwens nog een stap verder gaan en op termijn ook de energiepremies van de netbeheerders integreren.

Engelbosch wil er met zijn voorstel ook voor zorgen dat premies niet langer worden toegereikt op basis van de woning maar aan de personen die er wonen. Wie een huis koopt dat al een renovatiepremie kreeg toebedeeld kan in het huidige systeem - bij nieuwe renovaties - geen premie meer aanvragen.

 

Gerelateerde berichten

Partners / Adverteerders