Ook Embuild ziet toekomst somber in

Groei aantal bouwbedrijven bijna stilgevallen

Datum: 
11/01/2023

Na sterke groei tussen 2018 en 2021 lijkt het aantal startende bouwondernemingen vandaag sterk af te nemen. Zo blijkt uit een analyse van bouwfederatie Embuild op basis van cijfers van handelsinformatiekantoor Trends Business Information. Tegelijk werden vorig jaar meer bouwbedrijven stopgezet of gingen ze failliet. Per saldo is het aantal bouwbedrijven wel nog licht toegenomen: eind 2022 telde ons land 162.619 zelfstandigen en bedrijven actief in de bouw.

De wereld na corona?

”Tijdens de coronajaren 2020 en 2021 was er heel wat  werk voor de bouw en veel bouwbedrijven werden toen ook sterk ondersteund door de coronamaatregelen. Sinds begin 2022 verslechterde de economische toestand aanzienlijk en werden ook de coronasteunmaatregelen afgebouwd. Daardoor zien we minder starters in de bouw en meer stopzettingen of faillissementen.”, zegt Niko Demeester, CEO van Embuild.

Vlaanderen 'loopt voorop'

In 2022 werd 73,6% van alle startende ondernemingen in Vlaanderen opgericht, 7,2% in Brussel en 17,2% in Wallonië, zo geven de cijfers van Trends Business Information verder aan. Die cijfers blijven stabiel ten opzichte van de drie vorige jaren. Qua stopzettingen waren Vlaamse bouwondernemingen in 2022 goed voor 64% van alle stopzettingen in de bouw in België, terwijl in Brussel en in Wallonië resp. 12% en 21,5% van alle Belgische bouwbedrijven werden stopgezet. Hier is de toename van het aantal stopzettingen in Vlaanderen wel opmerkelijk, aangezien dat aantal de voorbije jaren rond de 55% schommelde. In 2022 was 55% van de failliete bouwbedrijven in ons land een Vlaams bedrijf, terwijl 22% daarvan uit Brussel kwam en 23% uit Wallonië.

Residentiële bouw

In 2022 startte 21% van de bouwbedrijven in ons land in de algemene residentiële bouw, daarmee ruim koploper voor de elektrotechnische installatiewerken (13%), schrijnwerk (9%), gespecialiseerde bouwwerkzaamheden (6%) en schilderwerken (5%). Het aantal stopzettingen scheerde vorig jaar hoge toppen in exact dezelfde sectoren. Dat is niet onlogisch, aangezien het om bouwsectoren gaat met bijzonder veel concurrentie. Ook qua faillisementen was de top 5 van subsectoren in de bouw in 2022 haast identiek, al namen de dakwerkzaamheden daar wel de plaats in van de schilderwerken.

Bron: Embuild

 

Gerelateerde berichten

Partners / Adverteerders