Lastenverlaging bouw nog geen feit

Uitvoering van de wet op de lastenverlaging in de bouw nog niet mogelijk

Datum: 
15/04/2018

De wet van 26 maart 2018 betreffende de versterking van de economische groei en de sociale cohesie rammelt, stelt Bouwunie.

De genoemde wet voert een nieuwe lastenverlaging in voor ploegenarbeid in de bouw. Om te kunnen genieten van deze lastenverlaging moet de ploeg (of moeten de ploegen) aan onderstaande voorwaarden voldoen:

  • er dient gewerkt te worden in een of meerdere ploegen,
  • van minstens 2 personen,  
  • die hetzelfde werk verrichten of complementair werk verrichten (zowel inzake inhoud als omvang).

De lastenverlaging zal enkel worden toegekend indien de betrokken arbeiders werken verrichten die beschouwd kunnen worden als werken in onroerende staat, conform de btw-wetgeving. Naast de voorwaarde dat moet gewerkt worden volgens de nieuwe ploegendefinitie, alsook dat het moet gaan over werken in onroerende staat, zijn er nog 2 bijkomende voorwaarden die moeten gerespecteerd worden.

1. In eerste instantie gaat het over het brutoloon van de betrokken arbeider. Dat moet ten minste 13,75 euro per uur bedragen.

2. Vervolgens zal het voordeel enkel worden toegekend wanneer de betrokken werknemers in ploegverband op locatie werken, concreet: op werven.

Het voordeel komt volledig ten goede aan de werkgever. Dit gebeurt door middel van het systeem van vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing, ook wel het fiscaal mechanisme genoemd. De lastenverlaging op de overuren wordt via hetzelfde systeem toegepast.

De hoogte van het voordeel is weliswaar niet van dezelfde orde. De vermindering stijgt jaar na jaar om op kruissnelheid te komen vanaf 2020:

  • 2018: 3%
  • 2019: 6%
  • vanaf 2020: 18%

Dit percentage wordt toegepast op het bruto-uurloon aan 100% voor het aantal uren dat in deze ploegenarbeid gewerkt werd. Het resultaat ervan is de niet door te storten bedrijfsvoorheffing en is dus gelijk aan de lastenverlaging.

In principe kan men van dit nieuw voordeel genieten op de lonen die betaald werden sinds januari 2018 – voor zover aan alle andere voorwaarden voldaan wordt. Het voordeel wordt toegekend via de periodieke aangifte voor de bedrijfsvoorheffing. Doch er zijn momenteel nog een aantal praktische en interpretatieve onduidelijkheden. De fiscus werkt hieraan en Bouwunie volgt dit van nabij op. Wordt vervolgd.

Bron: Bouwunie

Gerelateerde berichten

Partners / Adverteerders

Lastenverlaging bouw nog geen feit | Coverr | Dak & Gevel Magazine

Error

The website encountered an unexpected error. Please try again later.