Hoogste houten gebouw ter wereld

Noorwegen werkt aan 'wolkenkrabber' van 81 meter hoog

Datum: 
08/09/2018

Als de werken vlotten, dan breekt Noorwegen in maart van volgend jaar het record van hoogste houten 'wolken-krabber' ter wereld.

Als we de houten Tianning Tempel (154 m) in het Chinese Changzhou niet meerekenen, dan staat het grootste houten gebouw ter wereld volgend jaar in het Noorse Brummunddal. Onderaannemer en houtskeletspecialist Moelven is niet aan zijn proefstuk toe: in het Noorse Bergen bouwden ze in 2014 al een houten appartementencomplex van 14 hoog (52,8 m).

Voor deze toren gebruikt Moelven een nooit eerder gebruikte montagemethode. Algemeen directeur Rune Abrahamsen van Moelven: "Dit is een extreme vorm van precisiewerk. De balken arriveren volledig op maat op de werf en daar moeten ze passen tot op de millimeter. Er is geen marge voor fouten bij het assembleren. Het principe heeft veel weg van Lego voor volwassenen. Alle geprefabriceerde stukken hebben een specifieke plaats en ze moeten perfect passen." 

De methode zorgt er ook voor dat er snel vooruitgang wordt geboekt. Op sommige momenten werden elementen van ruim 20 meter hoog, of 4 tot 5 verdiepingen, in een keer omhoog gehesen waardoor de constructie snel vorm kreeg. Specialisten berekenden dat het gebruik van houten constructies maar een kwart wegen van hun betonnen equivalenten. Wie er alle technische details wil op nalezen, kan dit pdf-bestand (Engels) raadplegen. Live meekijken kan via deze webcam.

Bron: moelven.com

 

Media

Gerelateerde berichten

Partners / Adverteerders