Grondwettelijk Hof vernietigt Vlaamse Energieheffing

Omstreden Turteltaks verdwijnt in 2018

Datum: 
22/06/2017

De zogeheten Turteltaks, genoemd naar voormalig Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom (Open Vld), verdwijnt vanaf 2018. Het Grondwettelijk Hof heeft de omstreden heffing vernietigd naar aanleiding van een klacht die consumentenorganisatie Test-Aankoop had neergelegd. Het Hof geeft Test-Aankoop nu gelijk en de consumentenorganisatie is dan ook uiterst tevreden met deze overwinning voor de consument. Ook de PVDA is opgelucht; de oppositiepartij was ook een juridische strijd tegen de taks begonnen. Echter voor 2016 en 2017 verandert er niks en wat reeds is betaald kan ook niet teruggevorderd worden.

Even herhalen dat de taks op elektriciteit gemiddeld 100 euro per gezin kost (op jaarbasis) en van meet af aan werd beschouwd als een extra taks omdat Vlamingen reeds een federale taks betaalden op diezelfde elektriciteit. De visie van Test-Aankoop was en is de logica zelf: de consument kan geen twee keer getakseerd worden voor dezelfde materie.

Huidig Vlaams Energieminister Bart Tommelein, eveneens van de Open Vld, waarschuwt alvast dat de schulden uit het verleden sowieso moeten vereffend worden (door de consument).

De PVDA laat bij monde van Peter Mertens weten dat het 'onbegrijpelijk' is dat de kosten niet terug kunnen gevorderd worden.

Intussen heeft het er alle schijn van dat er aan een 'nieuwe taks' wordt gewerkt die alsnog het gat van 2 miljard moet dichten. Wordt vervolgd.

Gerelateerde berichten

Partners / Adverteerders