Frietkoten met spiegelgevels

10 spiegelende frietkoten in Brussels straatbeeld

Datum: 
27/01/2018

Het spiegel-frietkot van het Gentse architectenduo studio MOTO zal in 2019 in tienvoud in het Brusselse straatbeeld verschijnen.

Voor het concept van de nieuwe frietkoten bleef studio MOTO bij de essentie. Het bleef dus dicht bij de vorm en inrichting van het oer-frietkot. Maar met de 'schil' maken ze het verschil: dankzij de weerspiegelende coating van aluminium ontstaat er een dynamische dialoog met de directe omgeving waardoor het frietkot - als het gesloten is - een object wordt dat mag gezien worden veeleer dan een obstakel.

Als het frietkot open is, primeren de klassieke elementen: opschrift met de naam van de frituur, de luifel, de glazen toonbank, enzovoorts. Het ontwerp van de twee architecten kon de harten van de stad Brussel en het Nationaal Verbond van Frituristen (Naverfri) meteen veroveren; het werd gekozen uit 52 inzendingen.

In 2019 worden 8 bestaande frietkoten vervangen, later volgen er nog eens twee op een nog niet nader bepaalde locatie. De frietkoten zouden naar verluidt 50.000 euro per stuk kosten. Het is echter nog niet duidelijk wie ze mag bouwen.

Media

Gerelateerde berichten

Partners / Adverteerders