Dakterras Bozar opgeleverd

Restauratie volgens de originele plannen van architect Victor Horta

Datum: 
16/09/2021

De Regie der Gebouwen en Bozar hebben de restauratie van de platte daken van Bozar afgerond.

De omvorming van de platte daken - aan de zijde van de Ravensteinstraat en de Baron Hortastraat - tot een dakterras maakt deel uit van het masterplan van Bozar om het art-decogebouw te restaureren volgens de originele plannen van architect Victor Horta.

Horta wilde van de platte daken een terras voor het publiek maken, met een panoramisch zicht op het Koninklijk Paleis en de Brusselse benedenstad. Maar de uiteindelijke uitwerking ervan verdween gaandeweg van het programma.

De Regie der Gebouwen financierde de restauratie van de platte daken en de omvorming ervan naar een dakterras. De studie werd uitgevoerd door het architectenbureau Barbara Van der Wee Architects van het Ontwerpteam Bozar. De werken omvatten:

  • de vernieuwing van de waterdichting
  • de plaatsing van thermische isolatie
  • de plaatsing van een nieuwe vloerbekleding met betontegels
  • de heropbouw van de balustrades
  • de restauratie van de dakkoepel die voor daglicht zorgt in de Rotonde Bertouille
  • de verplaatsing van twee koelgroepen voor de acclimatisatie van de zalen, die op het dak van de Rotonde Bertouille staan

Het terras zal toegankelijk gemaakt worden voor personen met beperkte mobiliteit. Zij zullen de lift kunnen nemen om naar het dak te gaan. Op het terras zelf is een trap van enkele treden. Daar zal ook een lift geïnstalleerd worden. Deze werken zullen voor eind 2021 voltooid worden.

Ook het dakappartement werd gerestaureerd. Het werd omgebouwd tot een appartement met twee aparte slaapkamers met elk een bijhorende badkamer. Het appartement moet nog ingericht worden. Eens volledig afgewerkt, zullen artiesten in residentie hier kunnen verblijven terwijl ze werken aan artistieke producties voor Bozar.

Op 18 januari 2021 brak er brand uit op het dak van het zuidelijk circuit van het Paleis voor Schone Kunsten (kant Koningsstraat). Deze brand heeft geen schade aangebracht aan het dakterras dat zich in het noordelijk circuit bevindt.

Bron: Regie der Gebouwen

Media

Gerelateerde berichten

Partners / Adverteerders