Colruyt 'schildert' met luchtzuiverende gevelverf

Gevels OKay buurtsupermarkten neutraliseren NOx en fijnstof

Datum: 
04/09/2020

Colruyt Group is bijna rond met zijn duurzame renovatie van een groot aantal OKay-buurtsupermarkten.

Voor hun gevels kiest Colruyt Group voor de luchtzuiverende gevelverf StoColor Photosan. De OKay-buurtsupermarkten zijn gelegen in dorps- of stadskernen, waardoor de luchtzuiverende gevelverf StoColor Photosan er effectief de luchtverontreiniging veroorzaakt door lokale emissies kan helpen neutraliseren, stelt Colruyt Group.

De primeur van het eerste grootschalig Belgisch project met de luchtzuiverende gevelverf is voor de OKay-buurtsupermarkten. Tal van winkels over het hele land maken deel uit van het project. Maar liefst 10.000 m2 wordt voorzien van een luchtzuiverende verflaag StoColor Photosan.

De uitrol is gestart op 4 juli 2019 maar als Colruyt de resultaten van het onderzoek herleidt tot de OKay-case, kan het er naar eigen zeggen van uitgaan dat een geveloppervlak van 10.000 m2 de schadelijke stoffen van ongeveer 1.000.000 km (Euro-6 dieselmotor) uitstoot neutraliseert.

Vermindering NOx en fijnstof
Stikstofoxiden komen via de uitlaatgassen in het milieu terecht. Die stikstofoxiden zetten zich af op het fotokatalytische geveloppervlak van StoColor Photosan. Dankzij de fotokatalyserende eigenschappen in de gevelverf worden stikstofoxiden omgezet in (onschadelijke) nitraten onder invloed van zuurstof en licht. De titaandioxide in deze verf is een effectieve fotokatalysator die NOx, ozon en vluchtige organische stoffen (VOS) tegengaat. Zo zuivert de gevelverf met gepatenteerde VLC-Technology (Visible Light Catalyst) de lucht door de hoeveelheid fijn stof te verminderen. Dit is een natuurlijk proces dat oneindig doorgaat, ook tijdens regenachtige dagen, stelt Colruyt Group in een persmededeling.

Gerelateerde berichten

Partners / Adverteerders