Bouwschil centraal op Batibouw

Paleizen 4 en 5 in teken van de buitenschil

Datum: 
05/02/2018

De introductie van het S-peil in Vlaanderen is dé uitdaging van 2018 en dat is de organisatoren van Batibouw niet ontgaan.

De Vlaamse overheid heeft beslist om de K-waarde en de netto-energiebehoefte van nieuwe woningen te vervangen door dit schilpeil. En dat heeft verstrekkende gevolgen aldus de organisatoren van Batibouw: de K-waarde hield enkel rekening met het isolatieniveau en de compactheid, terwijl het S-peil ook de oriëntatie, de verhouding glas-vloeroppervlakte en de luchtdichtheid in kaart brengt.

Sinds 1 januari 2018 moet het S-peil bij de bouwaanvraag lager liggen dan S31, wat een enorme inspanning vraagt van alle betrokkenen. Bouwheren moeten dikker isoleren en vermijden best ook complexe vormen. Bovendien moeten ze beter nadenken over hun glasoppervlakken. Ramen die uitgeven op het noorden worden afgestraft. Kortom: het S-peil vergt aandacht van ontwerp tot plaatsing aldus de beursorganisatoren. Specialisten van onder meer Bouwunie en Confederatie Bouw vrezen daarom dat de prijs van een nieuwbouw zal stijgen met zo’n 5.000 euro. Althans in Vlaanderen want in Brussel en Wallonië is het S-peil niet van toepassing.

Ramen en deuren zijn bepalend bij de berekening van het S-peil. In Paleis 4 tonen fabrikanten hun innovaties in aluminium, hout en pvc, inclusief superisolerende twee- of drievoudige beglazing. Ook de garagepoort krijgt aandacht in Paleis 4. Terecht, want ze maakt in veel woningen integraal deel uit van de buitenschil. Fabrikanten doen er dan ook alles aan om sterk isolerende en luchtdichte oplossingen te ontwikkelen. Wie op zoek is naar totaaloplossingen voor woningbouw en renovatie kan terecht in Paleis 8.

Meer weten over de thema's van Batibouw 2018? Je vindt een volledig overzicht hier.

Bron: Batibouw

Gerelateerde berichten

Partners / Adverteerders