Bijzonder dak voor multifunctioneel vrijetijdscentrum

Datum: 
13/06/2024

Partnerinfo - De Maalzaak, het nieuwe vrijetijdscentrum van Maarkedal, bruist volop. Sport-, jeugd- en cultuurverenigingen zijn er intussen al helemaal thuis. Het gebouw is op vele vlakken opmerkelijk te noemen: van de unieke look met sheddak tot de dakelementen, die zowel voor het dak als de wanden zijn gebruikt.

Voor lokale verenigingen is De Maalzaak vandaag the place to be. Muzieklessen, gemeentelijke vergaderingen, sporttrainingen en -kampen, yogasessies, naailessen, tentoonstellingen, recepties, … polyvalent is het vrijetijdscentrum absoluut! De inwoners van Maarkedal komen dan ook regelmatig over de vloer in dit originele gebouw.

Die buitengewone architectuur vormde een bijzondere uitdaging voor het bouwteam. Ook voor ons technisch adviesbureau en de dakelementen was een speciale rol weggelegd.

Polyvalente dakelementen

Het vrijetijdscentrum bestaat uit een betonnen structuur met daarop een metalen geraamte met een heel unieke vorm. Er zijn verschillende schuine en hellende hoeken waardoor geen enkel gevel- of dakvlak helemaal recht loopt of evenwijdig is aan een ander.

Om het geraamte kwalitatief in te vullen, werd gekozen voor Usystem Roof DS FR30. Enerzijds omdat die metaalstructuur makkelijk te combineren is met de dakelementen, anderzijds omdat dit type dakelementen een brandweerstand heeft van 30 minuten. Brandveiligheid is in openbare gebouwen immers van primair belang! Daarnaast zorgt de houten zichtzijde van de dakelementen voor een heel tof effect, in het bijzonder in de sportzaal.

Unieke structuur, unieke aanpak

Het complex bestaat uit twee gebouwen die boven de betonstructuur uitspringen. De sportzaal ‘Speelberg’ is het grootste gebouw, het kleinere gebouw bevat de polyvalente ruimte ‘Vliergote’ en de ontmoetingsruimte ‘Gouddruppel’. “In bovenaanzicht zien het er twee rechthoeken uit, maar in werkelijkheid is de bekleding een echt huzarenstukje”, vertelt aannemer Joris Mincke, de 7e generatie in zijn familiebedrijf.

Door de moeilijkheidsgraad, hielp Unilin Insulation met een duidelijk legplan. “De mensen van Unilin Insulation hebben alle berekeningen gedaan en het complete legplan uitgetekend. Alles werd perfect uitgewerkt en dat maakte ons werk op de werf makkelijker.”

Bron: Unilin

Media

Gerelateerde berichten

Partners / Adverteerders