Asse gaat CO2-neutraal

Grootste 'green energy park' voedt 72 bedrijven in Zellik

Datum: 
29/01/2018

De VUB introduceert met het project ‘Green Energy Park’ het grootste CO2-neutrale smart grid van Europa.

Het duurzame, lokale elektriciteits- en warmtenetwerk kan eventueel zelfstandig functioneren, gevoed door onder meer zonnepanelen en windmolens. Het smart grid zal enerzijds instaan voor de energiedistributie van de 72 bestaande bedrijven van het researchpark in Zellik, maar anderzijds zal het als proeftuin ook plaats bieden voor de integratie van nieuwe energiesystemen en elektrische mobiliteit in een smart grid.

Het Green Energy Park zal gerealiseerd worden op het researchpark van Zellik, in de gemeente Asse. Het is een gezamenlijk project van het Universitair Ziekenhuis Brussel (UZ Brussel), de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en Flux50, de Vlaamse Energiecluster.

Centraal staat een multifunctioneel onderzoeksgebouw dat de faculteiten een platform geeft voor onderzoek naar innovatieve technieken, die vooral gericht zijn op smart grid, energieopslag en groene mobiliteit. Het gebouw zelf wordt naar eigen zeggen een toonbeeld van duurzaamheid en wordt optimaal geïntegreerd in de groene omgeving. Het zal bovendien één of meerdere supercomputers huisvesten die gekoppeld worden aan het Vlaams glasvezelnetwerk. Meer dan tienduizend zonnepanelen en windmolens zullen ter plaatse groene stroom opwekken en voeden zo dit datacenter.

Bestaande, vergelijkbare projecten zijn vooral gericht op fundamenteel onderzoek en productontwikkeling. De Green Energy Campus wil echter als incubator dienen voor smart grid-technologie. De komende twintig jaar moet het technologieën en bedrijven samenbrengen in een operationeel, CO2-neutraal microgrid. Hiervoor zal in het bestaande researchpark een grootschalig elektrisch en thermisch microgrid worden opgebouwd, aangestuurd vanuit de Green Energy Campus.

Het elektrische grid zal de bestaande producties en verbruikers integreren met de zon‐ en windproductie van de Green Energy Campus. Het thermische grid zal gebruik maken van de restwarmte van de supercomputers.

Bron: VUB

Gerelateerde berichten

Partners / Adverteerders