Aansprakelijkheidsverzekering nu ook voor aannemers

Volgens de Bouwunie is het toepassingsgebied beperkt

Datum: 
16/07/2017

Op dit ogenblik bestaat er geen wettelijke verplichting voor een aannemer om zijn (wettelijke) aansprakelijkheid te verzekeren. Die bestaat voor architecten dan weer wél en de nieuwe wet, die in voege gaat op 1 juli 2018, moet deze discriminatie wegwerken aldus Minister van Economie Kris Peeters.

De wet komt niet uit de lucht vallen; er was al een arrest uit 2007 dat het verschil in behandeling van architecten reeds aankaartte. Het wetsonwerp is er ter bescherming van de bouwheer.

Volgens een communiqué van de Bouwunie is het toepassingsgebied van de verplichte verzekering beperkt. Het moet volgens de Bouwunie gaan om werken aan woningen of appartementen waar het verplicht is om een beroep te doen op een architect. De verzekering slaat bovendien enkel op schadegevallen aan de gesloten ruwbouw door gebreken die onder de 10-jarige aansprakelijkheid van de aannemer vallen. Het gaat volgens de Bouwunie dus louter om problemen met de stabiliteit, de stevigheid en waterdichtheid van de woning. Voor andere werken geldt de verzekeringsplicht niet.

Gerelateerde berichten

Partners / Adverteerders