9 miljoen extra in strijd tegen asbest

Gemeenten krijgen 9 miljoen euro steun maar dat is ontoereikend

Datum: 
14/04/2018

De Vlaamse overheid wil 9 miljoen euro extra uitgeven in de strijd tegen asbest maar dat is te weinig klinkt het bij de VVSG.

Christof Delatter van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten laat in De Morgen optekenen dat de extra steun van 9 miljoen euro 'een stap in de goede richting is' maar als maatregel onvoldoende is. Delatter in De Morgen: “We zitten met een erg zware erfenis. Een aantal niet-dringende renovaties wordt uitgesteld door gemeentebesturen omdat het opruimen van asbest extra kosten oplevert. Het verwijderen is bovendien een dubbele kost. Naast bijvoorbeeld het verwijderen van golfplaten op een gebouw, moet er ook een nieuw dak komen.”

Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) geeft toe dat er meer nodig zal zijn en belooft een uitgebreider plan tegen de zomer. Ter herhaling: Vlaanderen wil asbestveilig zijn tegen 2040. Daartoe is een versnelde afbouw van asbesthoudende materialen zaak. Afbouwen staat volgens de OVAM voor het gecontroleerd en veilig ontmantelen en verwerken van de asbesthoudende materialen. Een versneld asbestafbouwbeleid grijpt volgens de organisatie in op het huidige afbouwritme want zonder ingrijpen verwachten we dat het grootste deel van de asbesthoudende materialen pas tegen 2070 of later zal verwijderd zijn. Dat laatste is geen optie.

De geschatte hoeveelheden asbest in Vlaanderen zijn hallucinant. Een overzicht (cijfers van OVAM):
- Scholen: 15.000 ton
- Bedrijven: 724.000 ton
- Huizen en appartementen: 910.000 ton
- Overheidgebouwen: 6.000 ton
- Land- en tuinbouw: 436.000 ton
- Ondergrondse nutsleidingen: 2,09 miljoen ton

Alles weten over asbest en hoe ermee om te gaan? De website van OVAM brengt soelaas.

 

Gerelateerde berichten

Partners / Adverteerders