6 op 10 facturen te laat betaald

In de bouwmaterialensector laat de crisis zich zwaar gevoelen

Datum: 
02/12/2021

Het aantal laatbetaalde facturen in België steeg het afgelopen jaar tot dramatische hoogte.

Zo blijkt althans uit een nieuwe studie van kredietverzekeraar Atradius. De verzekeraar keek naar het betaalgedrag van Belgische bedrijven binnen de sectoren agro-food, duurzame consumptiegoederen en bouwmaterialen.

De betaaltermijnen verschillen sterk per sector: met meer dan 6 op de 10 facturen die te laat betaald werden, is de bouwmaterialensector afgetekend het zwaarst getroffen door langere betaaltermijnen. Een stijging van maar liefst 56% tegenover 2020.

Dimitri Pelckmans, Head of Risk Services BeLux bij Atradius: “Terwijl in andere sectoren het aandeel laatbetaalde facturen min of meer constant is gebleven, zien we in de bouwmaterialensector een zeer sterke stijging. De crisisimpact in de bouwsector houdt duidelijk aan. De bouwmaterialensector is het slachtoffer van een aantal economische uitdagingen: werven lagen lang stil, er is een krapte op de arbeidsmarkt, en ook aanvoerketens zijn zwaar verstoord.”

Belgische bouwmaterialenbedrijven hebben het afgelopen jaar dan ook veel problemen gehad met late betalingen. Slechts 19% van de totale waarde van de facturen werd in 2021 op tijd betaald, tegenover 51% vorig jaar. Bovendien zijn de afschrijvingen meer dan verdubbeld tegenover vorig jaar, tot maar liefst 17% van de totale waarde van de facturen, vergeleken met 8% in 2020. Dit betekent een enorm verlies voor de sector.

De sterke stijging in het aantal laatbetaalde facturen in de bouwmaterialensector, heeft ook een weerslag op de tijd en middelen die bedrijven moeten steken in het innen van onbetaalde facturen. 52% van de bedrijven vertelde dat ze meer tijd en middelen moesten besteden aan het innen van onbetaalde facturen, veel meer dan de 15% van vorig jaar. 41% van de bedrijven in de sector zegt ook dat ze betalingen aan hun leveranciers uitstelden, tegenover 28% een jaar geleden.

Dimitri Pelckmans, Head of Risk Services BeLux bij Atradius: “De toename van laatbetaalde facturen heeft een grote impact op de cashflow van bedrijven, waardoor zij op hun beurt aankopen of investeringsprojecten uitstellen. Het risico bestaat dat deze tijdelijke piek in laatbetaalde facturen zich ook op de lange termijn zal laten voelen bij de diverse klanten en toeleveranciers van bedrijven in de bouwmaterialensector.”

 

Bron: Atradius

Gerelateerde berichten

Met de USafe Resol isolatieplaten spelen we in op brandveiligheid, terwijl we ook slanker en efficiënter isoleren.

Partners / Adverteerders