Waar blijft split-incentive model voor zonnepanelen?

Sociale Huisvestingsmaatschappijen worden ongeduldig

Datum: 
08/01/2018

De VVH roept de Vlaamse Regering op om dringend het split-incentive model voor investeringen in zonne-panelen mogelijk te maken.

De vraag is niet nieuw maar kwam weer in de actualiteit toen afgelopen weekend in de kranten De Standaard en Het Nieuwsblad de suggestie werd gewekt dat de VVH in gebreke zou blijven ten opzichte van diens doelgroep. De boodschap schoot bij de VVH in het verkeerde keelgat want naar eigen zeggen werken de medewerkers en bestuurders dag in dag uit om het verschil te maken voor de 150.000 gezinnen die zij een betaalbare en kwalitatieve woning bieden. Het is dus niet zo dat de huisvestingsmaatschappijen (SHM’s) geen zonnepanelen zouden 'willen' leggen maar het schort aan het ontbreken van het nodige regelgevende kader vanuit de Vlaamse overheid dat minstens 20.000 gezinnen in sociaal wonen nog geen zonnepanelen hebben.

Björn Mallants, directeur van VVH: "Momenteel maakt de regelgeving het onmogelijk om de investering in zonnepanelen – toch enkele duizenden euro’s per woning – te recupereren, zelfs niet gedeeltelijk. De kostprijs wordt gedragen door de SHM, de ‘winst’ is voor de huurder. Dit zonder een verhoging in de huurprijs." Dat is natuurlijk geen model waarin de sector op grote schaal investeert in zonnepanelen, zucht de VVH: "Vooral niet omdat de financiële situatie van de sector zeer penibel is. Elk nieuwbouw- en renovatieproject is verlieslatend. Het is gewoon geen optie om dat tekort groter te maken."

Om die reden lanceerde de VVH exact een jaar geleden het 'split-incentive' model om investeringen in zonnepanelen – maar ook andere energiebesparende maatregelen – mogelijk te maken. De VVH inspireerde zich op buitenlandse voorbeelden maar ook op bijvoorbeeld de reeds bestaande ESCO-formules in eigen land. Concreet wordt de investering betaald door een deel van de bespaarde energiekost. Hierdoor is de operatie niet verlieslatend voor de SHM. Wat overblijft is winst voor de huurder. "We hebben dat het 'triple win' systeem genoemd, omdat het winst is voor huurder, verhuurder en de hele samenleving in de vorm van duurzaamheid’, aldus Mallants.

In de zomer van 2016 inventariseerde VVH het potentieel: minstens 20.000 woningen zouden op korte termijn en zonder al te veel moeite kunnen uitgerust worden met zonnepanelen. Concreet: binnen het jaar. Waarbij de VVH er fijntjes op wijst dat ze er al hadden kunnen liggen mochten Homans en Tommelein daartoe de knopen reeds hebben doorgehakt. De VVH heeft dit namelijk bepleit op de kabinetten van de genoemde ministers en dit werd ook meegegeven aan het Vlaams Parlement in het kader van een adviesvraag aan de Vlaamse Woonraad over duurzaamheid.

Het split-incentive idee is ook meegenomen in de klimaatresolutie van het Vlaams Parlement en staat al twee jaar in de beleidsbrief van de minister van Wonen. De VVH had zich zelfs al voorbereid om hiervoor een grote groepsaankoop op poten te zetten. De VVH is bijgevolg niet blij dat de regelgeving er nog niet is. Een aanpassing aan de Vlaamse Wooncode zou volstaan.

Voor nieuwbouw is de regelgeving overigens recent op vraag van de sector wel aangepast kreunt de VVH. Maar het grote potentieel en de grote besparing ligt volgens de huisvestingsmaatschappijen in het bestaande patrimonium. "Kortom, de Vlaamse Regering heeft de sleutel zelf in handen om op korte termijn een groot aantal sociale woningen met zonnepanelen uit te rusten. Een kleine aanpassing aan de regelgeving volstaat. Veel onderzoek is daar allemaal niet voor nodig, de modellen zijn gekend, de zonneatlas is in gebruik, de besparing kan men berekenen, woningen bouwen en renoveren is onze kernexpertise,… dus waar wacht men nog op?’, besluit Mallants.

Bron: VVH

Gerelateerde berichten

Partners / Adverteerders