Opnieuw pech voor digitale meter

Kostprijs van het centrale datasysteem - dat nog niet werkt - swingt de pan uit

Datum: 
13/12/2018

De komst van de digitale meters loopt - en dat is zacht uitgedrukt - niet van een leien dakje. Na problemen met de leveranciers van de apparaten (lees ook dit artikel) loopt het nu ook grondig mis met het centrale datasysteem (Atrias) dat als 'backbone' moet dienen bij de implementatie van die meters.

De Tijd laat weten dat het mega-IT-project Atrias - volgens onder meer Vlaams Parlementslid Rob Beenders (sp.a) - al meer dan 200 miljoen heeft gekost en maar niet van de grond lijkt te komen. De vertragingen lopen in die mate op dat men thans reeds het jaar 2020 naar voor schuift als opleverdatum. Dat beketent concreet dat op dat moment ruim 8 jaar aan het project zal zijn gewerkt wat in IT-kringen niet alleen een eeuwigheid is maar ook vragen doet rijzen over de deugdelijkheid en houdbaarheidsdatum van het systeem.

Alternatieven lijken er vooralsnog niet te zijn maar de Vlaamse energiewaakhond Vreg rekende al voorzichtig uit dat het systeem afwerken nog eens 100 miljoen zou kosten terwijl opnieuw beginnen ruim 340 miljoen euro zou kosten.

Intussen wordt de zwarte piet duchtig rondgespeeld in het parlement en lijkt niemand nog concrete uitspraken te willen doen over hoe het nu verder moet. Wordt vervolgd.

Bron: De Tijd

 

 

Gerelateerde berichten

Partners / Adverteerders

Opnieuw pech voor digitale meter | Coverr | Dak & Gevel Magazine

Error

The website encountered an unexpected error. Please try again later.