Onze steden zijn niet hittebestendig

“Met subsidies en opgestoken vingertjes gaan we er niet komen!”

Datum: 
04/08/2018

Het is de afgelopen weken pijnlijk duidelijk geworden: onze steden zijn niet opgewassen tegen de huidige temperaturen.

Het probleem is niet louter Belgisch, maar mondiaal. De Nederlandse de Volkskrant onderzocht het fenomeen en ging in debat met specialisten. De hamvraag: kunnen we nog iets doen aan onze woestijnen van beton (en glas)?

“Als het buiten 27 graden is, blijft het voor de advocaten en bankiers aangenaam toeven in de kantoorkolossen aan de Amsterdamse Zuidas - veelal architectonisch hoogstandjes met een overdaad aan glas. Allemaal leuk en aardig, maar tamelijk idioot is het natuurlijk wel”, vindt de Delftse hoogleraar Andy van den Dobbelsteen.

De hoogleraar maakt zich in de Volkskrant druk om het feit dat we zo weinig doen met zonwering en standaard naar de airco grijpen als het nét iets te warm wordt. Dat kan beter én anders, vindt hij. En hij niet alleen. Stadsklimaatonderzoekers spreken onverminderd van een ‘raadsel’ dat er in Nederland momenteel nog veel te weinig wordt gedaan aan klimaatadaptie en hittebestendig bouwen.

Ook ons land is in het zelfde bedje ziek; we bouwen cru gesteld nog steeds zoals pakweg 20 jaar geleden. De oplossingen liggen nochtans voor het grijpen, stelt de krant: meer gras, meer bomen, dak- en gevelbegroeiing, de juiste zonweringen, bouwen met moderne steensoorten die minder warmte opnemen en slim gebruik maken van wind en schaduw.

“Het klinkt cru, maar wat we eigenlijk nodig hebben is een bescheiden ramp”, zegt Van den Dobbelsteen. Een hittegolf met hittedoden maakt volgens hem meer indruk dan goede argumenten om beleidsmakers de urgentie te laten inzien. Zijn collega Sanda Lenzholzer van de universiteit Wageningen treedt zijn stelling bij: “We hebben net een onderzoek afgerond waarin we honderd internationale experts op dit terrein vroegen hoe je klimaatadaptatie voor elkaar krijgt. Laat maar weer een hoop mensen aan een hittegolf doodgaan zoals in 2003 of 2006, zeggen ze dan. Dan zie je ineens regels ontstaan zoals: elk nieuw huis moet verplicht een 'groene' gevel hebben. Met een beetje stimuleren en subsidies kom je er niet.”

De Volkskrant ziet heil in de volgende vier aanbevelingen:

1. Bouw een leidingennetwerk onder grote stadspleinen, gebruik koud winterwater als verkoeling. Het opgewarmde water sla je op voor de winter, als het gebruikt kan worden voor onder meer de stadsverwarming.

2. Zonwering buiten het pand koelt enkele graden meer dan zonwering binnen het pand.

3. Haal bestrating bij parkeerplekken of speeltuinen weg en beplant ze met gras: dat vangt water op en verkoelt.

4. Steden dijen meestal in een cirkelvorm uit. Voor de temperatuurregulering is het beter om vingervormig uit te breiden: lange landtongen van bebouwing afgewisseld met groene stroken.

De Volkskrant sprak nog meer specialisten aan; lees het intrigerende en ook voor Vlaanderen relevante artikel hier.

Bron: de Volkskrant

Gerelateerde berichten

Partners / Adverteerders