Onrust groeit over afschaffing vestigingswet

Bouwunie verwijt Vlaamse regering nu ook inconsequente houding

Datum: 
17/09/2018

Na de Confederatie Bouw verhoogt nu ook Bouwunie de druk in het debat om de afschaffing van de vestigingswet.

Zoals eerder gepubliceerd mag binnenkort iedereen in Vlaanderen een bouwbedrijf starten. De Vlaamse regering schaft per 1 januari 2019 namelijk de vereiste beroepsbekwaamheden voor 11 bouwberoepen af. Ook Bouwunie liet eerder al weten dit een slechte zaak te vinden. De kritiek is bekend: voor heel wat beroepen is een minimum aan beroepskennis absoluut noodzakelijk. In de bouwsector blijven kwaliteit en veiligheid erg belangrijk. Grootste dupe van de afschaffing is de consument. Want hoe weet die of de aannemer die zijn woning bouwt, een muurtje afbreekt of de verwarming nakijkt daar wel de juiste kennis voor heeft?

Kan een Vlaams bouwbedrijf straks nog wel aan de slag in Wallonië of Brussel?
Na eerdere kritiek zegt Bouwunie nu ook dat e.e.a. voor onzekerheid zal zorgen. Zullen de Vlaamse bouwbedrijven vanaf 1 januari nog wel mogen werken in Brussel en Wallonië zonder bijkomende administratieve verplichtingen? Hun Europese collega’s zijn er in elk geval van vrijgesteld. “Vlaamse bouwondernemers mogen niet gediscrimineerd worden”, zegt Jean-Pierre Waeytens, gedelegeerd bestuurder van Bouwunie. “Wij vragen snel rechtszekerheid. Vlaanderen, Wallonië en Brussel moeten een samenwerkingsakkoord afsluiten, zodat Vlaamse bouwbedrijven geen bijkomende verplichtingen krijgen opgelegd.”

Bouwunie vraagt de Vlaamse regering ook volop in te zetten op sensibilisering en opleiding van beginnende bouwondernemers. De Vlaamse regering wil dat iedereen levenslang leert, maar vindt een minimale opleidingsvereiste voor wie start in de bouw overbodig. Inconsequent, zegt Bouwunie.

Onze vestigingswet staat onder druk sinds de Europese richtlijn die bepaalt dat wie in het ene Europese land een gereglementeerd beroep mag uitoefenen, dat ook moet kunnen in een ander Europees land. “Het is toch al te gek dat we aan Vlaamse ondernemers strengere voorwaarden opleggen dan aan hun buitenlandse concurrenten”, zo luidt de redenering.

De Vlaamse regering volgt deze redenering maar de Waalse en de Brusselse regering (voorlopig nog) niet stelt Bouwunie vast: "Daar blijft de vestigingswet vooralsnog bestaan." Het eigenaardige effect daarvan is dat de Waalse of Brusselse vestigingsvoorwaarden gelden voor de eigen, Waalse of Brusselse bouwondernemers, maar niet voor de Europese. Met onduidelijke gevolgen voor Vlaamse bouwondernemers: zullen de vestigingsvoorwaarden van Brussel en Wallonië voor hen gelden of niet? Een mogelijke discriminatie en extra rompslomp voor Vlaamse bouwondernemers die absoluut moet worden vermeden. Dit moet vóór 1 januari opgelost worden aldus Bouwunie.

Bron: Bouwunie

Gerelateerde berichten

Partners / Adverteerders