Nieuw: de omgevingsvergunning

Drie vergunningen-in-één aan één virtueel loket

Datum: 
09/01/2018

De omgevingsvergunning vervangt en verenigt de stedenbouwkundige vergunning, de verkavelings-vergunning en de milieuvergunning.

Wat verandert er concreet? De milieuvergunning van bepaalde duur wordt een omgevingsvergunning van onbepaalde duur. Zo kan de vergunninghouder bedrijfsinvesteringen doen zonder rekening te moeten houden met de vervaldatum van de vergunning. Inspraak van de bevolking en bescherming van mens en milieu blijft wel gewaarborgd. De mogelijkheid om de aanvraag tijdens de procedure te wijzigen, moet vermijden dat elk probleem tot het heropstarten van de procedure leidt.

Vooraleer je een aanvraag indient, kan je best eerst nagaan of je wel degelijk een vergunning nodig hebt en check ook deze website met betrekking tot de meldingsplicht voor de zogeheten kleine werken aan jouw woning (of gebouwen). Om absoluut zeker te zijn, neem je best altijd vooraf contact op met jouw gemeente.

Hoe? Je vraagt de omgevingsvergunning aan via het Omgevingsloket tenzij dat in jouw gemeente nog aan een écht loket moet. Vervolgens wordt één openbaar onderzoek en één adviesronde georganiseerd. Alle Vlaamse en provinciale projecten moeten digitaal worden ingediend, behalve in faciliteitengemeenten. Dossiers op lokaal niveau (gemeenten) moeten worden ingediend in het digitaal loket van de gemeente. Opnieuw: er zijn dossiertypes die nog analoog mogen ingediend worden; check vooraf de modaliteiten bij jouw gemeente. Meer info op: www.omgevingsloketvlaanderen.be

Gerelateerde berichten

Partners / Adverteerders