Klimaatimpact: (ver)bouwers kunnen wel degelijk het verschil maken

Analyse: louter de regels volgen of verder kijken dan de neus lang is?

Datum: 
25/01/2019

Over de milieu-impact van de bouw of het gebruik van bouwmaterialen is het laatste woord nog niet geschreven. Dat de impact aanzienlijk is, wordt door talloze studies bevestigd.

De bouwsector zelf ontkent de feiten allerminst want er worden wel degelijk inspanningen geleverd om betere producten en methodes te ontwikkelen en de milieuprestaties van gebouwen aanzienlijk te verbeteren.

De andere grote variabele binnen het milieuvraagstuk is de motivatie van de bouwheer/consument: gaat hij/zij voor het minimaal naleven van de huidige reglementeringen of kiest hij/zij bewust voor een meer toekomstgerichte aanpak?

Een paar inzichtelijke cijfers
Feit is dat de bouwheer niet altijd over de relevante cijfers beschikt die aantonen dat de impact van de bouw op het milieu meer dan aanzienlijk is. Daarom ter herhaling deze globale (afgeronde) cijfers:

  • 40 tot 50% van de grondstoffen wereldwijd worden door de bouwsector verbruikt;
  • Bouwmaterialen zijn voor 10 tot 30% verantwoordelijk voor de totale milieu-impact van een gebouw.

Dat zijn forse cijfers, maar ze zeggen op zich nog steeds niet zo heel veel. Om die reden werd vorig jaar - na vijf jaar ontwikkeling - een nieuwe tool gelanceerd: TOTEM, voluit Tool to Optimise the Total Environmental impact of Materials.

TOTEM is volgens de ontwikkelaars een gebruikersvriendelijke interface die info over gebouwelementen en materialen op een objectieve manier ontsluit en inzichtelijk maakt voor onder meer architecten, studiebureaus, aannemers, ontwikkelaars en publieke overheden.

Op die manier kan naar eigen zeggen de milieu-impact van een gebouw reeds bij de ontwerpfase worden geïdentificeerd en – beter nog – beperkt. Het is vervolgens aan de consument/bouwheer om reeds bij de ontwerpfase knopen door te hakken. 

Bemoedigende evolutie
Het goede nieuws: consumenten en bouwheren zijn zich wel degelijk bewust van de milieuproblematiek. Dat kan onder meer afgeleid worden van de populariteit van de zogeheten BEN-woningen. Zo blijkt dat woningen, gebouwd vanaf 2016, reeds voor 50% bijna zo goed als energieneutraal zijn (BEN: bijna energie-neutraal). Daarbij speelt weliswaar de verkoopbaarheid binnen X aantal jaren een belangrijke rol.

Tegelijkertijd wint ook circulair bouwen aan populariteit. Enerzijds wordt deze evolutie aangewakkerd door de schaarste van bepaalde grondstoffen maar anderzijds is er ook de wil van de bouwheren om binnen het milieuvraagstuk een steentje bij te dragen. Dat het echter nog altijd veel beter kan, staat buiten kijf. Hoog tijd om in eigen boezem te kijken en niet langer te wachten tot de overheden hun reglementeringen scherper stellen.

 

 

Gerelateerde berichten

Partners / Adverteerders