Energiebeleid gebouwen totaal onrealistisch

Nieuwbakken Faba-voorzitter Goes niet mals voor EPB

Datum: 
28/03/2018

Frank Goes, voorzitter van de Federatie van Algemene Bouwaannemers (Faba), is erg kritisch over het energiebeleid voor gebouwen.

Frank Goes is sinds vorige week de nieuwe voorzitter van de federatie en was tijdens zijn eerste toespraak bijzonder scherp over het energiebeleid (EPB) zoals uitgestippeld door de verschillende Gewesten: "De te bereiken prestaties staan totaal los van de realiteit. Men begint zich af te vragen - eens het gebouw gezet of geïsoleerd is - hoe het correct te verluchten is om condensatiefenomenen te vermijden, die gevaarlijk zijn voor de bewoonbaarheid. De drie Gewesten zouden beter op federaal niveau overleggen om de investeerders en de particulieren aan te zetten diepgaand te renoveren, of in desbetreffend geval, de bestaande gebouwen te slopen in plaats van onbetaalbare eisen te stellen aan nieuwe gebouwen."

De Faba herinnert eraan dat België begin vorig jaar bijna 200.000 appartementsgebouwen met iets meer dan 1,4 miljoen woningen telde. 65% van deze gebouwen (ongeveer 130.000) dateren van vóór 1981 en zijn dus bijna 40 jaar oud. Met andere woorden, de appartementsgebouwen zijn vrij oud en werden gebouwd met ondertussen voorbijgestreefde materialen en technieken. Ze behalen maar middelmatige resultaten inzake energieprestaties, doorgaans in het nadeel van de bewoners.

Bepaalde appartementsgebouwen moeten daarom dringend gerenoveerd worden. In Vlaanderen alleen al wordt geschat dat 37% van de woningen kwalitatief ondermaats zijn; 13% kampt met ernstige structurele problemen (stabiliteit, vocht, verluchting) en problemen inzake basiscomfort (enkele beglazing, middelmatig sanitair, gebrek aan isolatie). Wallonië heeft anderzijds te kampen met gebouwen die in hoofdzaak nog van vóór de oorlog dateren, een groot deel hiervan in Henegouwen en in provincie Luik zou gesloopt moeten worden.

Ook de VCB stelde zich eerder al vragen over de haalbaarheid van de energetische renovatie van appartementsblokken. VCB ziet een aantal knelpunten; je kunt ze hier nog eens nalezen.

 

 

Gerelateerde berichten

Vezelcementleien, al meer dan een eeuw tekenen ze ons architecturale landschap! Met Cedral leien kan je werkelijk alle kanten op!

Partners / Adverteerders