Bijkluswet oneerlijke concurrentie

Waeytens, secretaris-generaal Bouwunie: "Wettelijk georganiseerde broodroof!"

Datum: 
28/05/2018

Ondanks protest en herhaalde waarschuwingen voor oneerlijke concurrentie, zet de regering door met haar omstreden bijkluswet.

Voor Bouwunie is het evident: bouwactiviteiten moeten uit de “bijkluswet” gehaald worden. "Want dit is regelrechte oneerlijke concurrentie voor de zelfstandige aannemers. Als dat niet kan, dan moet de zelfstandige ook onbelast mogen werken tot 6.000 euro per jaar."

Volgens Bouwunie zou 84% van de bouwondernemingen deze vraag steunen. De bijkluswet maakt het namelijk mogelijk om onbelast en regelvrij bij te verdienen tot 6.000 euro per jaar. Een doorn in het oog is dat ook klusjes aan en in huis mogelijk zijn. Zonder dat daarvoor enige kwalificatie nodig is en zonder belastingen te moeten betalen op die bijverdienste, stelt Bouwunie.

Volgens het Vlaamse kenniscentrum voor de Vlaamse bouw is zulks regelrechte concurrentie voor zelfstandigen en kleine bedrijven die wel een pak verplichtingen hebben. Zoals garantie geven, de juiste kennis en beroepsbekwaamheid hebben, de nodige verzekeringen afsluiten, … Bouwinfo berekende dat een klus van 6.000 euro via de deeleconomie het equivalent is van een opdracht van 15.000 euro voor een zelfstandige.

“Broodroof, die zelfs wettelijk georganiseerd is”, zegt Jean-Pierre Waeytens, secretaris-generaal van Bouwunie: "Bouwactiviteiten horen niet thuis in deze bijkluswet. Ofwel schrapt de regering deze activiteiten - die tot het normale economische circuit behoren - uit de toepassingsmogelijkheden van het onbelast bijklussen, ofwel geeft ze de zelfstandige aannemers ook de mogelijkheid om tot 500 euro per maand onbelast bij te verdienen."

Bouwunie maakt zich ook zorgen over het feit dat klussers zich niet zullen beperken tot die 500 euro per maand. Bouwunie: "Eens in contact met de klant, kan hij of zij nog extra werken doen, buiten het deelplatform om. Zuiver zwartwerk en alweer een opdracht die verloren gaat voor de reguliere bouwbedrijven. Dat moet eruit!"

De regering wil volgens het kenniscentrum de tekst van de bijkluswet snel door het parlement jagen terwijl intussen andere concurrentieverstorende situaties maar niet opgelost geraken. Zo blijft de lastenverlaging voor de bouwbedrijven dode letter omdat de correcte toepassingsregels nog altijd niet gekend zijn. De overheid zou beter daar eerst werk van maken, stelt Bouwunie boos.

Gerelateerde berichten

Vezelcementleien, al meer dan een eeuw tekenen ze ons architecturale landschap! Met Cedral leien kan je werkelijk alle kanten op!

Partners / Adverteerders